Η προστασία της γονιμότητας πρέπει να ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της αναπαραγωγικής λειτουργίας. Ακόμα και στην παιδική ηλικία, ένας υγιεινός τρόπος ζωής θέτει όλες τις απαραίτητες βάσεις για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Με την έναρξη της περιόδου, οι μητέρες των κοριτσιών πρέπει να αντιληφθούν νωρίς πιθανά προβλήματα με την έμμηνο ρύση και να απευθυνθούν στον ειδικό προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Υπερβολική αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με έντονη τριχοφυία, πιθανώς ακμή και σοβαρές διαταραχές περιόδου συνήθως είναι χαρακτηριστικά του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών και πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ώστε να μην αποτελέσουν αιτία υπογονιμότητας στο μέλλον.

Έντονοι πόνοι ή άλλες διαταραχές κύκλου, μπορεί να οφείλονται σε ενδομητρίωση ή ορμονικές διαταραχές αντίστοιχα, οπότε και στην περίπτωση αυτή η έγκαιρη αντιμετώπιση προφυλάσσει από προβλήματα στο μέλλον.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι κάθε γυναίκα να κατανοεί νωρίς τι είναι αυτό που ονομάζουμε φυσιολογικός έμμηνος κύκλος και φυσιολογική περίοδος ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος από μία πιθανή θεραπεία σε περίπτωση κάποιας ανωμαλίας.

Επίσης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγιση και η προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εμποδίζουν την ανάπτυξη παθολογικών καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, όπως η σαλπιγγίτιδα και η πυελική φλεγμονώδης νόσος από χλαμύδια ή πρόωρες αποβολές από μυκοπλάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως προστατεύω τη γονιμότητα μου σημαίνει προστατεύω τον εαυτό μου μετον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακούγοντας το σώμα μου και αναγνωρίζοντας συμπτώματα που πιθανώς υποδηλώνουν πως κάτι δεν πάει καλά.