Όλες οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ειδικά αν αλλάζουν συντρόφους συχνά. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να είναι ένας σοβαρός λόγος που προκαλεί υπογονιμότητα στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Παρακάτω σας εξηγούμε τα πιο κοινά νοσήματα και τι συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν.

Χλαμύδια 

Τα χλαμύδια αποτελούν μια κοινή, σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο, το Chlamydia Trachomatis. Προσβάλει τόσο γυναίκες όσο και άνδρες. Αν και είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό του ενεργώς σεξουαλικά πληθυσμού που έχει προσβληθεί τουλάχιστον μία φορά, ιδιαίτερα οι νέοι, σε πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δε γίνεται διάγνωση. Αυτό επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από χλαμύδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και δεν αναζητούν θεραπεία (σιωπηλή νόσος).

Τα χλαμύδια είναι σοβαρή ασθένεια γιατί μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμη βλάβη στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα (απόφραξη σαλπίγγων) και να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Κι αυτό περιλαμβάνει κάθε μορφή σεξ, ακόμα και στοματικό.  Μπορεί να μεταφερθούν και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού στο μωρό σε μια γυναίκα που πάσχει. Μεγαλύτερο ρίσκο προσβολής από τα χλαμύδια έχουν τα νεότερα άτομα λόγω της συχνότερης αλλαγής συντρόφων. Όσοι έχουν προσβληθεί από τα χλαμύδια κάποια στιγμή στη ζωή τους, ακόμα και αν έχουν θεραπευτεί, μπορεί να προσβληθούν ξανά.

Τα χλαμύδια ειναι μια “ύπουλη” ασθένεια. Συχνά την αποκαλούμε “σιωπηλή” γιατί στη πλειοψηφία των περιπτώσεων τα άτομα που έχουν προσβληθεί δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Αν τελικά εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, αυτό μπορεί να συμβεί εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρχική προσβολή.

Θέματα που χρειάζονται προσοχή.

  • Χλαμύδια και HIV (ιός του AIDS) : οι πάσχοντες από χλαμύδια είναι πιο ευάλωτοι στην προσβολή και μετάδοση του ιού του AIDS.
  • Χλαμύδια και εγκυμοσύνη: σε ορισμένες περιπτώσεις τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό και σπανιότερα να μεταφερθούν στο μωρό κατά τη δίοδο του από το κανάλι του τοκετού, προκαλώντας φλεγμονή των ματιών ή πνευμονία, μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η διάγνωση της μόλυνσης με χλαμύδια γίνεται με πολύ απλό τρόπο, είτε με συλλογή υγρών από τον κόλπο ή το πέος είτε με συλλογή ούρων.

Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά με κυριότερα την αζιθρομυκίνη (χορηγείται για 1 μέρα) και τη δοξυκυκλίνη (χορηγείται για 7 μέρες), όμως μερικές φορές χρησιμοποιούνται και η ερυθρομυκίνη και η οφλοξακίνη. Η πενικιλίνη δεν είναι αποτελεσματική για την ασθένεια αυτή.

Τη θεραπεία πρέπει να την παίρνουν ταυτόχρονα και οι δύο σύντροφοι, και να απέχουν απο το σεξ τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά. Τρεις μήνες μετά το τελος της θεραπείας πρέπει να γίνεται επανέλεγχος, ακόμα και αν οι σύντροφοι πιστεύουν πως έχουν θεραπευτεί

Ουρεάπλασμα και μυκόπλασμα 

Το ουρεάπλασμα και το μυκόπλασμα είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα πριν τη σύλληψη, όπως ουρηθρίτιδα, σαλπιγγίτιδα και ενδομητρίτιδα ή και στη διάρκεια της κύησης (χοριοαμνιονίτιδα). Είναι αρκετές οι επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν πως μία λοίμωξη από ουρεόπλασμα ή από μυκόπλασμα μπορεί να σχετίζεται με ανδρική ή  γυναικεία υπογονιμότητα, πρόωρο τοκετό, ακόμα και αποβολή. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, πριν γίνει η τελική διάγνωση. Πάντως, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες ως προς το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μικρόβια αυτά στην υπογονιμότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ξεκάθαρα συμπτώματα που να μαρτυρούν ότι μία γυναίκα ή ένας άνδρας έχουν μολυνθεί από μυκόπλασμα ή ουρεόπλασμα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μία καλλιέργεια κολπικού υγρού ή σπέρματος, η δε θεραπεία, που μοιάζει με αυτή για τα χλαμύδια, πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στους δύο συντρόφους, με λήψη αντιβίωσης από το στόμα.

Έρπης γεννητικών οργάνων 

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια λοίμωξη που προκαλείται απο την απλή μορφή έρπητα HSV. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα λίγες μέρες μετά την σεξουαλική επαφή. Συνήθως εμφανίζονται μικρές πληγές που μπορεί να προκαλέσουν κνισμό ή τσούξιμο. Επίσης προκαλούν πόνο κατά την ούρηση. Είναι πιο εύκολο να εξεταστείτε για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων αν έχετε συμπτώματα. Η θεραπεία γίνεται με χορήγηση ειδικών αντιϊικών φαρμάκων.

Κονδυλώματα – ιός HPV 

Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα στο δέρμα που μπορεί να εμφανιστούν πάνω ή γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων ή γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Αυτά προκαλούνται απο τον ιό HPV. Συνήθως τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην γύρω περιοχή.  Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αλλά μπορούν να μεταφερθούν και με απλή επαφή από δέρμα σε δέρμα, πριν την ερωτική συνεύρεση.

Γονόρροια 

Η γονόρροια είναι μια βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα έτσι ώστε πολλοί άνδρες και γυναίκες να μην ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα όπως πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, κολπίκες εκκρίσεις, πόνο στην κοιλιακή χώρα ή αιμορραγία κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στους άνδρες κάποια απο τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση και πόνος στους όρχεις. Η γονόρροια μπορεί εύκολα να διαγνωστεί και θεραπεύται με αντιβιοτικά. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και στειρότητα.

Σύφιλη 

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που στα αρχικά στάδια προκαλεί μια ανώδυνη, αλλά άκρως μολυσματική πληγή στα γεννητικά όργανά σας ή γύρω από το στόμα. Η πληγή μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση.  Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εξάνθημα, γρίπη ακόμα και αποσπασματική απώλεια μαλλιών. Η σύφιλη μπορεί να  εμφανιστεί μετά από πολλά χρόνια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιά, παράλυση και τύφλωση. Τα συμπτώματα της σύφιλης μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί συνήθως να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της σύφιλης σε οποιοδήποτε στάδιο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις πενικιλλίνης.

Τριχομονάδες 

Οι τριχομονάδες είναι ένα σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο. Μεταφέρεται εύκολα μέσω της σεξουαλικής επαφής και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν οι γυναίκες είναι κολπικές εκκρίσεις οι οποίες έχουν δυσάρεστη οσμή, πόνο, κνισμό γύρω από τον κόλπο και πόνο κατά την ούρηση. Οι άνδρες σπάνια μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι κάψιμο και πόνος κατά την ούρηση. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πρόληψη είναι πιο σημαντική και από τη ίδια τη θεραπεία. Σάλπιγγες και μήτρα με μικροοργανισμούς σίγουρα δεν αποτελούν το καλύτερο περιβάλλον για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο και να αναπτυχθεί ένα έμβρυο αντίστοιχα. Όσο για τους άνδρες, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να περιορίσουν την κινητικότητα του σπέρματος και να οδηγήσουν σε αύξηση των ανώμαλων μορφών των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα ακόμα και ένας θεωρητικά γόνιμος άνδρας να αντιμετωπίζει διαταραχή της γονιμότητας του.

Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει τη πιθανότητα προσβολής από διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και προστατεύει τη γονιμότητα τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα.