Μήπως ο τρόπος που μιλάς δε σε βοηθάει στις «προσπάθειες» σου;

“Δε νομίζω πως θα μπορέσω να μείνω έγκυος φυσιολογικά” μου λέει η φίλη μίας φίλης μου σχετικά με τις προσπάθειες της για τεκνοποίηση, που πρόσφατα γνωριστήκαμε σε ένα τραπέζι, όταν έμαθε με τι ασχολούμαι. “Το πιο πιθανό είναι να χρειαστώ εξωσωματική, αλλά ακόμα και έτσι σιγά μην μείνω με την πρώτη”. Η συνέχεια της κουβέντας με γέμισε πολλές σκέψεις, γεγονός που με οδήγησε σε τι άλλο, στο να γράψω.

Ακόμα και αν στα λεγόμενα της υπήρχαν αρκετά επιχειρήματα στο γιατί θεωρητικά οι πιθανότητες της για φυσική σύλληψη είναι λιγότερες, και μπορεί να έχει πραγματική δυσκολία στις προσπάθειες της, η αίσθηση μου ήταν και παραμένει πως δεν πρέπει να εκφράζεται ούτε εκείνη, ούτε κανείς άλλος σε παρόμοια θέση με αυτόν τον τρόπο.

Καθώς προσπαθώ να βρω τα δεδομένα εκείνα που θα τη βοηθήσουν να δει τα πράγματα πιο αντικειμενικά, σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα και όχι επηρεασμένη από το τι μπορεί να ισχύει για πόσους άλλους γύρω της, και να την εμψυχώσω στις προσπάθειες της, δε μπορώ παρά να σκέφτομαι πόσο εύκολα τα λόγια της, που προέρχονται από τις σκέψεις της και την επιρροή που δέχεται από τους γύρω, μοιάζουν να δημιουργούν μία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Τα λόγια με τα οποία εκφραζόμαστε, οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) έχουν πολύ μεγάλη δύναμη. Πιστέψτε με.

Δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ικανό να υποστηρίξει τα θέλω σας, να σας δώσει κουράγιο να πάτε παρακάτω, να ενεργοποιήσει και άλλες θετικές δυνάμεις. Έχουν όμως και τη δύναμη να οδηγήσουν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, και να δημιουργήσουν ένα κλουβί μέσα στο οποίο μπορεί να εγκλωβιστείτε, χωρίς ίσως να μπορέσετε μετά να βγείτε.

Σε επίπεδο σχέσεων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, τα λόγια και οι πράξεις μπορεί να ενδυναμώσουν μία σχέση, μπορεί όμως και να την καταστρέψουν. Προσέξτε, όχι μεμονωμένα το πρόβλημα της υπογονιμότητας, αλλά ο τρόπος που ο καθένας μέσα στη σχέση εκφράζεται ή δεν εκφράζεται για αυτό. Και εννοείται τι κάνει ή τι δεν κάνει για αυτό.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που συνειδητοποιώ, στη διάρκεια μίας συνεδρίας μου με ασθενείς, πως οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται πόση δύναμη κρύβουν τα λόγια τους, τόσο για τους ίδιους ή τους συντρόφους τους. Εάν το καταλάβαιναν, θα ήταν σίγουρα περισσότερο αισιόδοξοι και αποφασιστικοί. Περισσότερο έτοιμοι να δράσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα μάλιστα στις περιπτώσεις εκείνες που οι επιλογές περιορίζονται ή συνοψίζονται στην εξής μία: Να προσπαθήσεις ξανά.

Σίγουρα όταν έχεις περάσει πολλά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις κουράγιο για το οτιδήποτε, ΟΜΩΣ, από τη στιγμή που βρίσκεσαι ξανά στη “φάση” ή την κατάσταση να (ξανά)προσπαθήσεις, αυτό σημαίνει πως πρέπει να μαζέψεις (ξανά) όλα σου τα όπλα.

Και τα όπλα αυτά δεν αφορούν μονάχα νέες εξετάσεις ή έναν νέο γιατρό ή κέντρο, αλλά και μία νέα προσέγγιση που οι λέξεις και οι σκέψεις θα έχουν τη δύναμη να βγάλουν μπροστά τον καλύτερο μαχητή που κρύβεται μέσα σου. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει καμία σημασία αν αυτός ο μαχητής είναι διάσημος ή όχι.

Έτσι, ακόμα και αν είναι πολύ δύσκολο, πραγματικά καταλαβαίνω, είναι μεγάλη ανάγκη να αντικαταστήσεις σκέψεις που μετουσιώνονται σε λόγια όπως “δε θα τα καταφέρω”, “ δεν έχω ελπίδα”, “δεν έχω άλλη επιλογή”, με φράσεις όπως “θα κάνω ότι μπορώ για να τα καταφέρω”, “θα πολεμήσω με τις πιθανότητες που έχω”, “ποιες είναι πραγματικά οι επιλογές μου” και να προσπαθήσεις με τη συγκρατημένη αισιοδοξία που δικαιούσαι να έχεις, ακόμα και στην περίπτωση που το δικό σου πρόβλημα είναι πραγματικά δύσκολο.

Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ και πολλά διδάγματα να μοιραστώ στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας. Και αν είναι ένα πράγμα που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι πως στη συντριπτική πλειοψηφία των δύσκολων περιστατικών που ξεκινήσαμε μαζί και παρά τις πολλαπλές δυσκολίες, αποτυχίες, αποβολές, “δε ξέρω τι άλλο να κάνω επιστημονικά” στιγμές κλπ κλπ, το τερματίσαμε, τα καταφέραμε.

Και αυτό γιατί με κάθε ένα από αυτά τα ζευγάρια καταφέραμε κάτι μαγικό: ο ένας να αποτελεί την κινητήρια δύναμη του άλλου. Με την εμπιστοσύνη και τα καλά λόγια, ο ένας να σηκώνει τον άλλο, και ξανά να προσπαθούμε μαζί από την αρχή.

Αυτή λοιπόν η μαγική σχέση, ήταν εφικτή γιατί η επικοινωνία μας είχε πάντα μία θετική νότα. Μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα λόγια μας σπάνια ακολουθούσαν τους βαθύτερους φόβους και σκέψεις μας. Τα λόγια μας αφορούσαν μία πραγματικότητα που αν το δει κανείς αντικειμενικά, ήταν ίσως ουτοπική. Όμως είμασταν όλοι προφανώς διατεθειμένοι να πάρουμε τα ρίσκα μας. Άλλωστε δεν είχαμε και κάτι άλλο να κάνουμε…

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες από τους τομείς της ψυχολογίας και της νευροβιολογίας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υποσυνείδητα, το μυαλό μας ακολουθεί αυτό που ακούει. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο εκφραζόμαστε, τα λόγια που λέμε, δημιουργούν τελικά την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε. Δυστυχώς, πολλές φορές, ιδιαίτερα με τις πολλαπλές δυσκολίες της καθημερινότητας, η πραγματικότητα αυτή χαρακτηρίζεται έντονα από αρνητισμό που υποσυνείδητα σαμποτάρει την όποια ευτυχία ή επιτυχία μας.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε, μπορεί να ενισχύσει το στρες μας, να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα μας και να μας αδειάσει σωματικά και ψυχικά από την απαραίτητη ενέργεια και αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και αυτοπεποίθηση τις όποιες προκλήσεις μας.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως τα λόγια σας αποτελούν το GPS που οδηγούν το μυαλό και το σώμα σας, και είναι δική σας αποκλειστικά ευθύνη για το ποιες συντεταγμένες θα δώσετε.

Εάν λοιπόν εστιάσετε στα θετικά στοιχεία του εαυτού σας και εκφραστείτε θετικά για τις προσδοκίες και τους στόχους σας, θα μπορέσετε μέρα με τη μέρα, βήμα βήμα, δράση δράση, να δημιουργήσετε μία πραγματικότητα μέσα στην οποία θα έχετε τις καλύτερες συνθήκες για ότι προσπαθείτε να κάνετε, για ότι τουλάχιστον περνάει από το χέρι σας και εξαρτάται από εσάς.

Εάν από την άλλη, καθημερινά μιλάτε για αποτυχίες, πυροδοτείτε περισσότερο άγχος, εκτίθεστε σε πληροφορίες και καταστάσεις που σας κάνουν να νοιώθετε πως δεν έχετε ελπίδα και γενικά επιβάλουν μία πεσιμιστική προσέγγιση σε ότι κάνετε, αργά ή γρήγορα μέσα σε αυτή την πραγματικότητα θα εγκλωβιστείτε.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πόσο δύναμη έχουν τα λόγια σας και πόσο δύναμη έχετε εσείς μέσα σας να διαμορφώσετε την πραγματικότητα που επιθυμείτε και αξίζετε.

Ωραία τα λες Χαρούλα, στην πράξη τι γίνεται.

Στην πράξη λοιπόν τα πράγματα δεν είναι εύκολα, και θέλει δουλειά. Δεν υπάρχει κανένας μαγικός διακόπτης για να σε μεταφέρει έτσι απλά από τη μία κατάσταση στην άλλη. Ακόμα και εγώ που από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη, χρειάζομαι αρκετή προσπάθεια μερικές φορές για να μην παρασυρθώ από τα αρνητικά δεδομένα μίας κατάστασης και με πάρει από κάτω.

ΟΜΩΣ. Αξίζει τον κόπο. Αξίζει κάθε κόπο.

Θέλω λοιπόν, και από την ιδιότητα μου επίσημα πλέον ως Health Coach να μοιραστώ μαζί σας 3 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μιλάτε, προκειμένου να ενεργοποιείτε τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας. Όλα βέβαια ξεκινούν με την προϋπόθεση πως γνωρίζετε τον εαυτό σας, τις ουσιαστικές ανάγκες και επιθυμίες σας. Πάμε λοιπόν.

1) Ανακαλύψτε σε κάθε κατάσταση τις ευκαιρίες και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή: Μία πρώτη δυσκολία για τεκνοποίηση μπορεί να είναι μία ευκαιρία για αλλαγές που οδηγούν σε ένα πιο υγιή οργανισμό, που αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες του αρχικού στόχου.

2) Αντικαταστήστε το “θα προσπαθήσω” με το “θα κάνω”: Τις περισσότερες φορές συμβαίνει οι στόχοι τους οποίους βάζουμε, να πνίγονται στην προσπάθεια μας για την εκπλήρωση τους. Το πρώτο πράγμα που έμαθα στη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου διπλώματος στο Health Coaching, είναι πως “ο στόχος είναι στόχος όταν κάθε μέρα κάνεις μία πράξη ή δράση που σε οδηγεί σε αυτόν”. Αλλιώς ακυρώνεται σαν στόχος. Υπάρχει όμως μία πραγματικά μεγάλη δύναμη στο να δεσμευτείτε για αυτό που θέλετε να αλλάξετε, να επιτύχετε ή να γίνετε. Η φράση «θα προσπαθήσω» κρύβει μέσα της πιθανό δισταγμό και ίσως μία δόση αμφισημίας. Το να πείτε «θα κάνω» στον εαυτό σας αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο γύρω σας, ενεργοποιεί μηχανισμούς για τη σημαντική αλλαγή που επιθυμείτε να φέρετε στην πραγματικότητα σας και είναι ο μόνος τρόπος εκπλήρωσης του στόχου σας

3) Μη χρησιμοποιείτε ταμπέλες γιατί απλά σας περιορίζουν. Επειδή αποτύχατε σε κάτι δε σημαίνει πως εσείς οι ίδιοι είστε μία αποτυχία. Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τώρα μία απόφαση, δε σημαίνει πως είστε ανίκανοι να παίρνετε αποφάσεις. Πάρτε το χρόνο που χρειάζεται ή χρειάζεστε και δώστε χώρο όπου απαιτείται, προκειμένου να δείτε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να ενεργοποιήσετε τα θετικά δεδομένα σε αυτή.

Χαίρομαι που είμαι και πάλι μετά από αρκετό καιρό διαδικτυακά κοντά σας,

Να είστε καλά,

Χαρούλα

Add A Comment