H σπερματέγχυση είναι μία διαδικασία υποβοήθησης της αναπαραγωγής που πραγματοποιείται προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες πιο“γόνιμα” σπερματοζωάρια να φτάσουν στο σημείο που πραγματοποιείται η γονιμοποίηση μέσα στις σάλπιγγες. Αυτή η θεραπεία προτείνεται συνήθως σε ζευγάρια που έχουν ανεξήγητη υπογονιμότητα, ήπια ανδρική υπογονιμότητα (ήπια όλιγο-, άσθενοσπερμία) καθώς και σε γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα στον τράχηλο. Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μία μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφού η διαδικασία της σύλληψης πραγματοποιείται με απόλυτα φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα.
Κατά τη σπερματέγχυση, ένα ειδικά επεξεργασμένο και συμπυκνωμένο δείγμα σπέρματος τοποθετείται στην ενδομητρική κοιλότητα, κοντά στην είσοδο των σαλπίγγων. Αρχικά, η διαδικασία μοιάζει με τεστ Παπ, όπου ένας κολποδιαστολέας κρατάει ανοιχτά τα τοιχώματα του κόλπου προκειμένου να γίνει εμφανής ο τράχηλος. Στη συνέχεια, ένας λεπτός καθετήρας ο οποίος περιέχει το σπέρμα, τοποθετείται, μέσα από τον τράχηλο στην κοιλότητα της μήτρας. Το σπέρμα εναποτίθεται στην μήτρα, από όπου και θα ξεκινήσει την πορεία του στις σάλπιγγες με στόχο τη γονιμοποίηση του ωαρίου που θα απελευθερωθεί κατά την ωορρηξία.
Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία.
Το σπέρμα έχει ετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο πριν την διαδικασία. Το τελικό δείγμα, μετά την επεξεργασία του θα είναι το πιο ενεργό, και θα περιλαμβάνει τα καλύτερα σπερματοζωάρια, τα οποία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα έχουν πολύ καλή κινητικότητα.
Μερικές φορές, με αυτή τη διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν κάποια φάρμακα προκειμένου να γίνει μία ήπια διέγερση των ωοθηκών, όπως χάπια κλομιφαίνης ή ενέσιμες γοναδοτροπίνες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η σπερματέγχυση δεν θα είναι αποτελεσματική στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στις σάλπιγγες
Η διαδικασία δημιουργεί ελάχιστες παρενέργειες, και τα ποσοστά επιτυχίας για γυναίκες μέσης αναπαραγωγικής ηλικίας (30 με 36) είναι 15 με 20% ανά κύκλο προσπάθειας, όσο δηλαδή περίπου και η φυσική σύλληψη. Σε γυναίκες μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας δεν υπάρχει αντένδειξη, απλά τα ποσοστά είναι μικρότερα, για το λόγο αυτό και προτιμάται η εξωσωματική γονιμοποίηση για καλύτερα αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό πριν προχωρήσετε στη σπερματέγχυση να έχετε λύσει όλες τις απορίες σας. Κάντε μια λίστα με όλες τις ερωτήσεις που έχετε και πάρτε τη μαζί στο ραντεβού με το γιατρό σας, για καλύτερα αποτελέσματα.
Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο σχετικά με την σπερματέγχυση ΕΔΩ
( IUI PHOTO COURTESY OF MERCK SERONO)