Ανδρική υπογονιμότητα: Πως νιώθουν στ᾽ αλήθεια οι υπογόνιμοι άνδρες;
Βαθιές πληγές στον ψυχισμό των ανδρών προκαλεί η είδηση ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, όπως αποκαλύπτουν μελέτες για το πως νιώθουν στ’ αλήθεια οι υπογόνιμοι άνδρες
Αυτό μάλιστα που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, επειδή συνήθως η έμφαση δίνεται στο πως θα καταφέρει η γυναίκα να μείνει έγκυος, εκείνοι κρύβουν τα συναισθήματά τους και προσπαθούν να τα διαχειριστούν μόνοι.
Αυτό είναι το συμπέρασμα τεσσάρων νέων ερευνών για τις ψυχικές επιπτώσεις της υπογονιμότητας στους άνδρες, οι τρεις από τις οποίες παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) στο Σαν Αντόνιο, του Τέξας.
Η υπογονιμότητα είναι πολύ συχνή, αφού προσβάλλει ένα στα έξι ετεροφυλόφυλα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι το επίπεδο του στρες που νιώθουν οι γυναίκες εξαιτίας της είναι εφάμιλλο με εκείνο που αναπτύσσεται έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου. Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πως επηρεάζει τους άνδρες, παρότι στο 40% των περιπτώσεων το αίτιο της μειωμένης γονιμότητας ανευρίσκεται σε αυτούς.
Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν τέσσερις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, πραγματοποιώντας σχετικές μελέτες.
Η πρώτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern οι οποίοι επιστράτευσαν σχεδόν 100 άνδρες από Κλινικές Υπογονιμότητας για να συμπληρώσουν τρία ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις συναισθηματικές αντιδράσεις και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι γενικώς ένιωθαν συναισθηματικό κενό και δυστυχία μετά την είδηση ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού, αλλά τα συναισθήματα αυτά ήταν πολύ ισχυρότερα όταν η ανάλυση του σπέρματός τους είχε παθολογικά ευρήματα.
Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν πήραν συνεντεύξεις από 25 άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε μία Κλινική Υπογονιμότητας, διαπιστώνοντας πως εξαιτίας της κατάστασης είχαν εξ αρχής αρκετό στρες, μειωμένη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και μειωμένη στυτική λειτουργία.
Στην τρίτη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι εξέτασαν πως επηρεάζει τους άνδρες η διαδικασία της συλλογής σπέρματος και η αναμονή έως ότου βγουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής του – δύο διαδικασίες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.
Όπως διαπίστωσαν, ένας στους τρεις ένιωθαν αυξημένο στρες και ντροπή, ενώ μερικοί παραδέχθηκαν πως είχαν σημαντικά μειωμένη έως ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία κατά τη συλλογή του σπέρματος.
«Ένιωσα άχρηστος»
Η τέταρτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και κατέγραψε τις απαντήσεις εθελοντών με υπογονιμότητα σε ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο που τους καλούσε να περιγράψουν με δικά τους λόγια πως ένιωθαν.
Την έρευνα αυτή σχεδίασε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Beckett του Leeds η οποία είναι μία από τις λιγοστές που ερευνά εδώ και χρόνια το θέμα.
Προγενέστερες μελέτες της ομάδας αυτής είχαν δείξει ότι η υπογονιμότητα είναι μία πολύ δύσκολη και στρεσογόνος εμπειρία για τους άνδρες, πολλοί εκ των οποίων περιγράφουν τη διάγνωσή της ως «ιδιαίτερα τραυματική» που τους γεννά συναισθήματα «θλίψης και απελπισίας».
Στην νέα μελέτη τους, οι επιστήμονες του Ληντς ενέσκηψαν ακόμα πιο βαθιά στο όλο πρόβλημα, ανακαλύπτοντας πως για πολλούς άνδρες η συγκεκριμένη διάγνωση είναι η πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής τους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν ότι η διάγνωση της υπογονιμότητας επηρέασε αρνητικά την ψυχολογική ευεξία τους, προκαλώντας τους αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή προβλήματα υγείας εξαιτίας του στρες που ανέπτυξαν.
Αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι η αδυναμία να αφήσουν την σύντροφό τους έγκυο είναι εφάμιλλη του πένθους και πολλοί είπαν ότι χρειάσθηκαν χρόνο και σημαντική συναισθηματική ενέργεια για να κατορθώσουν να διαχειριστούν το αίσθημα της τεράστιας απώλειας που ένιωθαν.
Ένας από αυτούς είπε: «Είναι στο DNA μας το να κάνουμε μωρά. Γι’ αυτό κάνεις σεξ όταν μεγαλώσεις, για να κάνεις παιδιά. Με έκανε να νιώσω εντελώς άχρηστος το ότι δεν μπορούσα να αποκτήσω παιδί».
Ένας άλλος συνέδεσε την υπογονιμότητά του με τον ανδρισμό του: «Η επίγνωση ότι μπορεί να μην αποκτήσω ποτέ παιδί, με έκανε να νιώσω λιγότερο άνδρας», είπε.
Το αίσθημα του ευνουχισμού που περιέγραψε ο συγκεκριμένος και πολλοί άλλοι άνδρες, φάνηκε να εντείνεται από την διαδεδομένη πεποίθηση ότι η αναπαραγωγή είναι μια απλή, φυσική διαδικασία για τους άνδρες. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας άλλος εθελοντής: «Για αρκετό καιρό πίστεψα ότι είχα πρόβλημα ως άνθρωπος και ως άνδρας, ότι όλο αυτό ήταν ο τρόπος που είχε η φύση για να μου πει ότι έχω κάτι κακό και δεν είμαι ικανός να αποκτήσω παιδιά».
«Η υπογονιμότητα θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ταυτότητα του άνδρα και συχνά τον κάνει να κλείνεται στον εαυτό του και να απομονώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Brendan Gough, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Beckett. «Την τάση αυτή επιτείνει το κοινωνικό στίγμα που περιβάλλει τον υπογόνιμο άνδρα και το οποίο τον αναγκάζει να υποφέρει σιωπηλά. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η υπογονιμότητα δοκιμάζει και τις αντοχές της σχέσης του με τη σύντροφό του, με συνέπεια να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η ψυχική κατάστασή του».
«Το επίπεδο του στρες και οι συναισθηματικές ανάγκες των ανδρών συχνά παραμελούνται όταν αντιμετωπίζουμε υπογόνιμα ζευγάρια, αλλά τα νέα ευρήματα μάς δείχνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε τις συναισθηματικές ανάγκες όλων των ασθενών μας, εάν θέλουμε να τους βοηθήσουμε ουσιαστικά», συνόψισε ο αντιπρόεδρος της ASRM δρ Peter Schlegel.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών συμφωνούν με αυτό που βιώνω τόσα χρόνια στην καθημερινή μου επαφή με υπογόνιμους άνδρες. Άλλωστε, η αλήθεια είναι μία:
Η υπογονιμότητα πονάει χωρίς να κάνει εκπτώσεις στον πόνο ανάλογα με το φύλο.
Ο πόνος πράγματι μπορεί να εκφράζεται με πολύ διαφορετικούς τρόπους, και αρκετές φορές συμβαίνει όταν είναι βουβός, να κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο στην ψυχή του ατόμου που πάσχει από υπογονιμότητα. Πόσο μάλλον όταν η υπογονιμότητα αφορά και τους δυο, και εκεί είναι που βλέπεις το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής όταν ο ένας προσπαθεί να κρατήσει όρθιο τον άλλο.
Θέλω να θυμάστε πως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Και έχετε κάθε δικαίωμα να νοιώθετε όπως θέλετε. Όμως, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και να βρείτε τη λύση στο πρόβλημα σας, πρέπει να βρείτε και να ενεργοποιήσετε κάθε δύναμη που βρίσκεται μέσα σας. Και με καθαρό μυαλό να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.
Να είστε καλά,
Χαρούλα