COVID-19 ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ Ή ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ – ASRM
Καλησπέρα σας.
Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η υγεία όλων μας ανεξαιρέτως βρίσκεται σε κίνδυνο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, ανάλογα με την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό του καθενός αλλά και την παρούσα κατάσταση της υγείας του.
Όσοι από εσάς προσπαθείτε για ένα μωρό, η αγωνία σας είναι μεγάλη καθώς τίποτα στην παρούσα φάση δεν είναι ξεκάθαρο. Πριν από λίγο, έλαβα σχετική ενημέρωση από την Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ASRM, που καταθέτει τις προτάσεις της σχετικά με το χειρισμό των ασθενών που υποβάλλονται σε κάποια θεραπεία γονιμότητας ή επιθυμούν μία εγκυμοσύνη.
Mοιράζομαι μαζί σας τα σημεία που πιστεύω πως κυρίως σας αφορούν, και εάν υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία θα σας ενημερώσω εφόσον χρειαστεί ξανά.
COVID-19 ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ Ή ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ – ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
” Επί του παρόντος, πολύ λίγα είναι γνωστά για την επίδραση του COVID-19 στην αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν αναφορές γυναικών που ενώ έχουν βγει θετικές για το COVID-19, έχουν γεννήσει μωρά απαλλαγμένα από τη νόσο. (1,2) Τα στοιχεία αυτά είναι καθησυχαστικά αλλά πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, λόγω του ότι αφορούν μικρό αριθμό ασθενών. Άλλες μορφές κοροναϊού (3, 4) έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα αρνητικής έκβασης μίας κύησης, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα ειδικά για το COVID-19.
Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι οι κοροναϊοί δεν σχετίζονται με τον ιό ZIKA, ο οποίος είχε πολύ σαφείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε, ενώ θα ήταν σοφό για τα άτομα με επιβεβαιωμένη ή υποτιθέμενη λοίμωξη COVID-19 να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος συναγερμού για όσες γυναίκες είναι ήδη έγκυοι.
Παρόλα αυτά, επειδή πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, οι ασθενείς που έχουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης του COVID-19 (πυρετός ή / και βήχας, δύσπνοια και έκθεση σε απόσταση περίπου 2 μέτρα από έναν επιβεβαιωμένο ασθενή COVID-19 και εντός 14 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή θετικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19), συμπεριλαμβανομένων όσων σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν δότριες ωαρίων, δότες σπέρματος ή παρένθετες μητέρες, πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.
Εάν αυτοί οι ασθενείς υποβάλλονται σε ενεργή θεραπεία υπογονιμότητας, προτείνουμε να θεωρήσουν την κατάψυξη όλων των ωαρίων ή των εμβρύων και να αποφύγουν τη μεταφορά εμβρύων μέχρι να μην πλέον ασθενείς. Παρακαλείσθε να σημειώσετε ότι αυτή η σύσταση δεν ισχύει αναγκαστικά όταν υπάρχει μόνο υποψία για το COVID-19, επειδή τα συμπτώματα του COVID-19 είναι πολύ παρόμοια με άλλες πιο κοινές μορφές ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.
Οι ασθενείς που ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για την περίθαλψή τους θα πρέπει επίσης να λάβουν αντίγραφα των ιατρικών τους φακέλων σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρουν την ιατρική φροντίδα τους σε έναν τοπικό πάροχο.
Τέλος, όλοι οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς τους πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να ακολουθούν οδηγίες από κρατικά και τοπικά τμήματα υγείας και να παραμένουν ενήμεροι για τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές και ενημερώσεις που έχουν εκδοθεί από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τις εξελισσόμενες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία COVID-19. ”
Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://asrm.informz.net/z/cjUucD9taT05MTk0NzM3JnA9MSZ1PTEwNzkxNTA1NzgmbGk9NzQ4NDc1MzM/index.html
Επίσης, το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, έχει πρόσφατα εκδόσει τις παρακάτω πληροφορίες για το COVID-19 και την εγκυμοσύνη:
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προτείνω είναι να είστε ειλικρινείς με το ιατρό σας και να συζητήσετε μαζί του κάθε ανησυχία που έχετε. Η ζωή προχωρά, και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως μία εγκυμοσύνη δε φαίνεται να απειλείται ιδιαίτερα, όπως σε άλλες περιπτώσεις (πχ Zika Virus) όμως οι συστάσεις υπάρχουν και πρέπει να τις ακολουθούμε με υπευθυνότητα για το καλό όλων.
Σε κάθε περίπτωση, όταν προσπαθείτε για ένα μωρό, και ακόμα περισσότερο τώρα, το πιο σημαντικό είναι ο οργανισμός σας να βρίσκετε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Επενδύστε στην καλή διατροφή και την επαρκή ενυδάτωση, περιορίστε στο ελάχιστο το αλκοόλ, το junk food και τη ζάχαρη, κοιμηθείτε επαρκώς και ασκηθείτε στην ύπαιθρο όποτε μπορείτε.
Να είστε καλά, αυτή τη φορά το εύχομαι ακόμα πιο δυνατά,
Χαρούλα