Γρίπη: Οδηγός για μέλλουσες μαμάδες και όχι μόνο…
Γρίπη και εγκυμοσύνη
Η γρίπη είναι μία πολύ συνηθισμένη και μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται σε διάφορους ιούς.
Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Υψηλός πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκοί πόνοι
- Κόπωση
- Κρυάδες
- Βήχας – Ερεθισμένος λαιμός
- Βουλωμένη μύτη ή μύτη που «τρέχει»
- Ναυτία – διάρροια ή εμετός.
Πως μεταδίδεται
Η γρίπη μεταδίδεται όταν κάποιο άτομο που είναι φορέας του ιού βήξει, φτερνιστεί ή μιλήσει. Ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και εισπνέεται/προσλαμβάνεται από κάποιο άλλο άτομο. Επίσης μέσω αφής, πχ αν αγγίξουμε κάποιο πόμολο και μετά αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.
Η εγκυμοσύνη αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κάτι που την καθιστά περισσότερο ευάλωτη σε ιούς και μολύνσεις. Επιπλοκές της γρίπης, όπως πνευμονία και αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την υγεία της εγκύου γι’ αυτό και οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη από γυναίκες της ίδιας ηλικίας όχι όμως έγκυες.
Μέτρα πρόληψης
- Όσο είναι δυνατό αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με αρρώστους.
- Εάν η ίδια νοιώθετε/ είσαστε άρρωστη αφήστε κάποια απόσταση από τους άλλους για να μη μεταδώσετε περαιτέρω τον ιό
- Πλένετε τακτικά τα χέρια σας ώστε να είναι καθαρά από μικρόβια. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας
- Αν νοιώσετε κάποια από τα συμπτώματα της γρίπης, μείνετε σπίτι και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Τρόποι αντιμετώπισης
- Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό. Περιορίστε την καφεΐνη και προτιμήστε τσάι από βότανα όπως το χαμομήλι, το τήλιο, το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού.
- Τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Προτιμήστε φυσικές πηγές της βιταμίνης, αλλιώς σε μορφή συμπληρώματος καλό θα είναι να μη ξεπερνά τα 40 mg.
- Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Μείνετε σπίτι και προσπαθήστε να μην βρεθείτε σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
- Μην αφήσετε τη θερμοκρασία του σώματος να ανέβει σε υψηλά επίπεδα. Θερμοκρασίες πάνω από 38.3 πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με παρακεταμόλη (depon, panadol). Όπως με κάθε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παρακεταμόλη πρέπει να λαμβάνεται στη μικρότερη θεραπευτική δόση για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Κάθε δόση παρακεταμόλης, δηλαδή 1-2 χάπια των 500 mg διαρκεί περίπου 4 ώρες. Στο 24ωρο η μέγιστη δοσολογία είναι 4g δηλαδή 8 χάπια των 500 mg.
Ας σημειωθεί πως η χρήση ibuprofen, κοδεΐνης και ασπιρίνης απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και χάπια για το κρύωμα που περιέχουν συνδυασμό φαρμάκων.
- Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο ή παρα-φαρμακευτικό προϊόν καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό. Αποσυμφορητικά ή αντιισταμινικά σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγονται εκτός και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Πάντα μετά από οδηγία του γιατρού.
- Για τη βουλωμένη μύτη εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές και αποφρακτικές ιδιότητες του ατμού – καλύτερα ακόμα αν προσθέσετε και 2-3 σταγόνες έλαιου ευκαλύπτου.
- Για ερεθισμένο λαιμό και βήχα ένα πολύ καλό εναλλακτικό προϊόν είναι το Nelsons Sootha – Bryonia syrup καθώς και ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι.
- Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης οι απόψεις διίστανται , εκτός και αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος να υπάρξουν επιπλοκές, πχ αν η έγκυος έχει άσθμα. Θεωρείται πως πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση αλλεργίας στα αυγά. Ειδικά για τα εμβόλια, είναι απαραίτητο η απόφαση να ληφθεί από το θεράποντα ιατρό.
Σε κάθε περίπτωση καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο κάθε φορά που φτερνίζεστε ή βήχετε.
Αν ο βήχας επιμένει, το κρύωμα δεν περνά και ιδιαίτερα στην περίπτωση που υψηλός πυρετός δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια ίωση πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός μήπως υπάρχει κάποια δευτερογενής λοίμωξη που χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση.
Τέλος μη ξεχνάτε να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Νερό και σουπίτσες με εξαιρετικές πρώτες ύλες γεμάτες βιταμίνες θα πρέπει να γίνουν ο καλύτερος σας σύμμαχος.
Να είσαστε πάντα καλά….