Η σωστή προετοιμασία για κατάψυξη ωαρίων: τι πρέπει να κάνεις πριν καταψύξεις τα ωάρια σου.
Με την κατάψυξη ωαρίων να αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς παρεχόμενες υπηρεσίες μου τα 2 τελευταία χρόνια, και με την εμπειρία που έχω αποκομίσει μιλώντας μαζί σας για αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας τα “πιστεύω” μου για το τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε μία τέτοια διαδικασία. Για εμένα λοιπόν, η σωστή προετοιμασία για κατάψυξη ωαρίων περιλαμβάνει τα 4 ακόλουθα βήματα:
1) Έρευνα και σαφής κατανόηση του τι ακριβώς σημαίνει “καταψύχω τα ωάρια μου”.
Η κατάψυξη ωαρίων, αποτελεί μία καλά καθιερωμένη διαδικασία στα περισσότερα κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Ελλάδα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό είναι πραγματικά άριστο. Όμως αυτό που πρέπει να καταλάβετε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία είναι πως είναι άλλο πράγμα να καταψύχετε με επιτυχία τα ωάρια σας (δηλαδή ως επιτυχία να λαμβάνετε υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας), και άλλο πράγμα να αντιλαμβάνεστε για το ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας για απόκτηση ενός παιδιού από εκεί και έπειτα. Που αυτό μας οδηγεί στο ότι, είναι άκρως απαραίτητο να γνωρίζετε έστω και στο περίπου και αυτές τις πιθανότητες και πως αυτές οι πιθανότητες επηρεάζονται από παραμέτρους όπως η ηλικία, η ποιότητα των ωαρίων, το αίτιο της (θεωρητικά) υπογονιμότητας και ο αριθμός των ωαρίων που τελικά καταψύχθηκαν. Πχ στην Αμερική, όπου θα μπορούσε κάποιος να την αποκαλέσει “μαμά” σε αυτό το ζήτημα, για να μπορέσεις να είσαι ικανοποιημένος χρειάζεται να έχεις τουλάχιστον 10 ωάρια, και με 20 και πάνω αρχίζεις να νοιώθεις σχετικά ασφαλής με τις πιθανότητες απόκτησης ενός μωρού.
2) Διάγνωση και σωστή προετοιμασία ανάλογα με την περίπτωση.
Προσωπικά, πάντα, πιστεύω πως σε ότι και να κάνουμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πρέπει να το κάνουμε με οργάνωση και προοπτική, στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς μας. Άρα και εδώ, η σωστή προετοιμασία για κατάψυξη ωαρίων, είναι το παν. Τι σημαίνει όμως σωστή προετοιμασία για κατάψυξη ωαρίων; Σημαίνει πολύ απλά, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος και η διαδικασία πρέπει να γίνει άμεσα, πως ακόμα και αν δεν πρόκειται να γίνει ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης με εμβρυομεταφορά, πρέπει παρόλα αυτά η γυναίκα να πραγματοποιήσει τις ενδεικνυόμενες για εκείνη εξετάσεις και να δώσει στον εαυτό της ένα τρίμηνο σωστής προετοιμασίας μέχρι να διορθώσει και να εξισορροπήσει το αναπαραγωγικό της σύστημα στο μέτρο που μπορεί. Με την επιστήμη της επιγενετικής και της σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής τεχνολογίας, γνωρίζουμε πώς συγκεκριμένες συνήθειες και μικροθρεπτικά συστατικά, παρέχουν υποστήριξη στο αναπαραγωγικό σύστημα, βελτιώνοντας τις συνθήκες ανάπτυξης των ωαρίων και ως εκ τούτου έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα τους, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Ενδομητρίωση, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Προχωρημένη Αναπαραγωγική Ηλικία, όποια και αν είναι η ιατρική κατάσταση, μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Ακόμα καλύτερα αν δε συντρέχει κάποια ιατρική πάθηση. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η σωστή προετοιμασία για κατάψυξη ωαρίων αφορά γυναίκες πάνω από 35 ετών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Dr Birgit Wogatzky στο σχετικό άρθρο της για καλύτερη ποιότητα ωαρίων, η αναπαραγωγική λειτουργία μπορεί να ενισχυθεί από προηγμένα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής όπως το Fertilovit F 35 Plus, που περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία ” έχουν περιγραφεί ως “ισχυρά μικροσκοπικά συστατικά ” ζωτικής σημασίας για την ποιότητα των ωαρίων”. Άρα λοιπόν, με την προοπτική της κατάψυξης ωαρίων, βγάλτε από το μυαλό σας τη βιασύνη, εάν δε συντρέχει απόλυτος ιατρικός λόγος άμεσης πραγματοποίησης της διαδικασίας, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και διορθωτικές κινήσεις ( sos εδώ ο Θυρεοειδής και το σάκχαρο/ αντίσταση στην ινσουλίνη) με τη βοήθεια πάντα του γιατρού σας, και επενδύστε σε μία σωστή τρίμηνη προετοιμασία με σωστή διατροφή που ίσως να απαιτεί και απώλεια βάρους, άσκηση και λήψη ειδικών προγεννητικών συμπληρωμάτων.
3) Αντίληψη της διαδικασίας.
Είναι η κατάψυξη ωαρίων κάτι φυσικό; ΟΧΙ. Γίνεται σε φυσικό κύκλο; Δεν απαντάω με ναι, γιατί θεωρητικά και πρακτικά γίνεται αλλά δεν έχει σχεδιαστεί σα διαδικασία για ένα ωάριο τη φορά, άσχετα αν συμβαίνει να μην υπάρχει άλλη επιλογή. Έχει σχεδιαστεί για να μπορούμε να παίρνουμε και να καταψύχουμε πολλά ωάρια ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για μία υγιή κύηση και γέννηση ενός μωρού. Όταν αυτό δε μπορεί να γίνει ( πχ λόγω ηλικίας ή πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας) τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείς μήπως αυτή η διαδικασία δεν είναι για εσένα. Η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει για τον εαυτό της, όσο δύσκολος ή μακρυνός και να είναι ο δρόμος. Κι εγώ προσωπικά έχω μάθει να παλεύω μέχρι και το τελευταίο ωάριο. Όμως κάθε γυναίκα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αμερόληπτη, evidence based ενημέρωση, με ακράδατα επιστημονικά στοιχεία και guidelines, ώστε να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο για εκείνη.
4) Συμπεριφορά και παρακολούθηση μετά τη κατάψυξη ωαρίων
Σταματάει η κατάψυξη ωαρίων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Για εμένα όχι. Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να αναβάλλουν τη μητρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιθυμούν στην παρούσα φάση να διατηρήσουν “απλά” τη γονιμότητα τους, το ζητούμενο είναι να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους αυτή όχι μόνο μέσω της κατάψυξης ωαρίων, αλλά προστατεύοντας και βελτιώνοντας διαρκώς το αναπαραγωγικό τους σύστημα και τη συνολική τους υγεία. Μόνο έτσι όταν έρθει η στιγμή να βγάλουν από τον πάγο τα ωάρια τους με σκοπό τη γονιμοποίηση τους και την εμφύτευση των εμβρύων, θα έχουν τις βέλτιστες συνθήκες και τις καλύτερες πιθανότητες να γίνουν μητέρες. Και αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο.
Να είστε καλά,
Χαρούλα
Δείτε περισσότερα για το θέμα στη συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο κα Ρούλα Σκουρογιάννη.
Διαβάστε περισσότερα:
Κατάψυξη ωαρίων: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Σύλληψη εγκυμοσύνη και τοκετός μετά τα 40
Πως μπορείς να ενισχύσεις την πιθανότητα εμφύτευσης ενός εμβρύου