Κύστεις Ωοθηκών: σωστή ενημέρωση κόντρα στο φόβο.
Κύστεις ωοθηκών…ένας απο τους μεγαλύτερους φόβους των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Ακόμα και δικού μου, οφείλω να σας ομολογήσω. Είναι από τα λίγα γυναικολογικά ζητήματα που ανησυχώ λίγο παραπάνω, είναι που θέλεις ως γυναίκα όλα να λειτουργούν ρολόι, όλα να είναι “καθαρά”, καταλαβαίνετε τι λέω…
Οι κύστεις των ωοθηκών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η πλειοψηφία αυτών δεν είναι παρά απλές, “λειτουργικές” ή “φυσιολογικές” όπως τις αποκαλούμε, κύστεις που προκύπτουν μετά την ωορρηξία κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Για να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΏΝ
Στο ξεκίνημα κάθε περιόδου, από έναν αδένα του εγκεφάλου, την υπόφηση, απελευθερώνεται μια ορμόνη, η FSH ή θυλακιοτρόπος ορμόνη. Η ορμόνη αυτή πάει στις ωοθήκες και διεγείρει την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων και κατ’ επέκταση την παραγωγή οιστρογόνων (οιστραδιόλης). Τα ωοθυλάκια είναι κι αυτά μικρές κυστούλες που περιέχουν μέσα ανώριμα ωάρια. Κάποια χρονική στιγμή, που καθορίζεται απο τα επίπεδα των ορμονών ( εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι και η LH ή η ωχρινοτρόπος ορμόνη) μία από αυτές τις φυσιολογικές κυστούλες θα γίνει το “κυρίαρχο” ωοθυλάκιο και θα αναγκάσει τα υπόλοιπα να πάψουν να αναπτύσσονται. Το κυρίαρχο αυτό ωοθυλάκιο θα μεγαλώσει κι αλλο, και κάπου στα 2 εκατοστά θα υποστεί ρήξη και θα απελευθερώσει το ώριμο πια για γονιμοποίηση ωάριο. Το ωάριο αυτό θα οδηγηθεί στη σάλπιγγα και θα περιμένει το σπέρμα να το γονιμοποιήσει. Και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μια ακόμα ωορρηξία. Καλά ως εδώ. Αν όμως:
Α. Για κάποιο λόγο δε “σπάσει” το κυρίαρχο ωοθυλάκιο, τότε θα δημιουργηθεί μια λειτουργική ωοθυλακική κύστη που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 εκατοστά η και παραπάνω. Οι κύστεις αυτές είναι αρκετά συνηθισμένες και τις περισσότερες φορές αθώες. Συνήθως εξαφανίζονται είτε με την πάροδο του χρόνου, συνήθως μεσα σε 1-3 κυκλους, σε ποσοστό 80% (γι’ αυτό και προτείνουμε υπερηχογραφική επανεξέταση δυο- τρεις μήνες μετά) είτε με τη λήψη αντισυλληπτικών.
Β. Το ωοθυλάκιο ναι μεν σπάει επιτυχώς μα αυτό που μένει πίσω, αυτή η άδεια πια θήκη, ξαναγεμίζει με υγρό ή/και αίμα. Τότε έχουμε μια κύστη “ωχρού σωματίου”. Αρκετές φορές η κύστη αυτή, κυρίως όταν περιέχει και αίμα ( τότε αποκαλείται ωχριναιμάτωμα) προκαλεί πόνο και δυσφορία. Σπάνια, υπάρχει το ενδεχόμενο να σπάσει οπότε προκαλεί έντονο πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως η περιτονίτιδα. Για το λόγο αυτό σας συμβουλεύω σε περίπτωση πόνου στην περιοχή της κάτω κοιλίας να καλέσετε το γυναικολόγο σας ώστε να σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με τα συμπτώματα. Πάντως, τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται χειρουργική παρέμβαση και συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά.
Άλλες μορφές κύστεων της ωοθήκης εμφανίζονται με τη μορφή όγκων. Μην πανικοβάλεστε όμως. Τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις, και περιλαμβάνουν κυρίως τις κύστεις ενδομητρίωσης και τα κυσταδενώματα.
Οι κύστεις ενδομητρίωσης, συνήθως αναφέρονται/ χαρακτηρίζονται ως “σοκολατοειδείς κύστεις” λόγω της μορφής τους, και μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 4-6 εκατοστά. Οι κύστεις αυτές, που σχετίζονται, όπως αλλωστε και η ενδομητρίωση, άμεσα με τη γονιμότητα μιας γυναίκας, είναι κυρίως μεικτής υφής (ορώδες περιεχόμενο ή/και αίμα που έχει οξειδωθεί) και συνήθως αφαιρούνται χειρουργικά, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, με λαπαροσκόπηση ή λαπαροτομία.
Τα κυσταδενώματα με τη σειρά τους, μπορεί να είναι ορώδη ή βλεννώδη ( ανάλογα με την υφή/σύσταση της κύστης) και αποτελούν καλοήθεις όγκους του επιθηλίου, του περιβλήματος να το πω απλοϊκά, της ωοθήκης. Άλλοτε προκαλούν συμπτώματα, κυρίως όταν είναι μεγάλες ( μπορεί να φτάσουν και το μέγεθος ενός πορτοκαλιού ), και πιέζουν προκαλλώντας πόνο σε όργανα όπως το έντερο ή ο ουρητήρας, άλλοτε πάλι είναι εντελώς αθόρυβες και τις βρίσκουμε τυχαία κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Σε κάθε περίπτωση, οι κύστεις τέτοιου τύπου συνήθως απαιτούν χειρουργική αφαίρεση και βιοψία, για καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη ασφάλεια.
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ
Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Και επειδή ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πολύ ύπουλη ασθένεια γιατί μπορεί τα συμπτώματα του να σε ξεγελάσουν και να σε καθυστερήσουν από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι κακοήθεις κύστεις των ωοθηκών αποτελούν κακοήθη νεοπλάσματα προερχόμενα από: το βλαστικό επιθήλιο, τα πρόδρομα γεννητικά κύτταρα, το στρώμα ή το μεσέγχυμα της ωοθήκης.
Συμπτώματα
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου:
http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/ovary
Στα πρώτα στάδια μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Οσο όμως ο καρκίνος εξελίσσεται τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή/και περισσότερα από τα ακόλουθα:
Αίσθημα πίεσης ή πόνου στην κοιλιακή χώρα, την πύελο, τη μέση ή και τα πόδια
Αίσθημα βάρους και διόγκωση της κοιλιάς
Ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Μόνιμη κούραση
Σπανιότερα δε:
Δύσπνοια
Αίσθημα συχνοουρίας
Ασυνήθιστη κολπική αιμόρροια (βαριές περίοδοι, περίοδος μετά την εμμηνόπαυση)
Τις περισσότερες φορές τα πιο πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα ΔΕΝ οφείλονται σε καρκίνο των ωοθηκών, όμως μονάχα ο γιατρός είναι σε θέση να κρίνει και να αποφασίσει αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος ( πχ ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, μαγνητική κάτω κοιλίας), διάγνωση και θεραπεία.
Σε γενικές γραμμές, οι κύστεις που δε φέρουν τα χαρακτηριστικά απλών λειτουργικών κύστεων συνήθως απαιτούν αφαίρεση και περαιτέρω διερεύνηση. Ενώ όσον αφορά αυτές που χαρακτηρίζονται λειτουργικές, συνήθως τις περιμένουμε και τις αντιμετωπίζουμε πολυ συντηρητικά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η διατήρηση της σωστής ωοθηκικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση της γονιμότητας σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ακόμη παιδιά.
mporei to xapi ths epomenis imeras na sou dimiourgisei kusth? kai poso sovaro einai auto?
Καλημέρα, όχι, η δημιουργία κυστεων στις ωοθήκες δεν αποτελεί επίσημη παρενέργεια. Όμως, επειδή δεν ακυρώνει την ωορηξία στο τρέχοντα κύκλο, κι επειδη προκαλεί ορμονική διαταραχή, δεν αποκλείεται η δημιουργία κάποιας κύστης. Σε καθε περίπτωση, μια κύστη πρέπει να ελεγχθεί και να αντιμετωπισθεί κατάλληλα, είτε συντηρητικά με παρακολούθηση, είτε με φαρμακευτική αγωγή ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις με χειρουργική αντιμετώπιση.
Ειμαι γυναικα 37 ετων. διαγνωστηκα με κυστη στην ωοθηκη, 3 εκατ.ο γιατρος συνεστησε αντισυλλιπτικα.
Απο την πρωτη ημερα ληψης τους με ενοχλησαν.ταχυκαρδιες, βαρυ κεφαλι, φουσκωματα. οταν διαβασα τις αντεδειξεις καταλαβα οτι δεν ειναι για μενα, αφου ειμαι ανω των 35, υπερβαρη και με ιστορικο εγκεφαλικων στην οικογενεια και απο τους 2 γονεις. μιλησα με τον γιατρο και ειπε για 21 μερες δεν θα παθεις τιποτα…εκνευριστηκα και θεωρησσ οτι δεν ειναι επιστημονικη απαντηση αυτη. Διεκοψα τα χαπια μονη μου στο 10μερο.δεν υπαρχει αλλος τροπος να φυγει μι; κυστη? ασκηση , διατροφη, σιδηρο, αντιφλεγμονωδη..ακουω απο φιλες αλα δεν ξερω αν ισχυει.
Καλημέρα, σωστά όλα αυτά που λέτε αλλά μόνο ένας γιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να αποφασίσει τι είναι το σωστό για τη δική σας περίπτωση.
Γειά σας.
Στις 10 μέρες καθυστέρησης κ μετά από 2 αρνητικά τεστ επισκέφθηκα τον γυναικολόγο μου, ο οποίος μου διέγνωσε κύστη μάλλον ωχρό σωμάτιο 5-6 εκατοστά. Καθώς υπάρχει ενδεχόμενο καθυστερημένης σύλληψης δεν μου έδωσε φ. αγωγή αλλά μου σύστησε να κάνω 2 β χοριακες μετά από κάποιες μέρες. Από την αγωνία μου την πρώτη την έκανα την ίδια μέρα κ βγήκε αρνητική. Τώρα θα κάνω την 2η μετά απο μια εβδομάδα για σιγουριά. Η περίοδος μου ακομα να φανεί. Έχουν περάσει 2 εβδομάδες. Πόσο μπορεί ακόμα να καθυστερήσει;
Να προσθέσω επίσης οτι στο σημείο που έχω την κύστη έχω λίγο πόνο.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλό Πάσχα. Κάνατε πολύ καλά που επισκεφτήκατε άμεσα το γιατρό σας ο οποίος γνωρίζει με λεπτομέρεια το ιστορικό σας και φαίνεται πολύ σωστά να σας αντιμετωπίζει, όπως λέμε συντηρητικά. Το άγχος σίγουρα δεν ωφελεί, αφήστε τον να σας καθοδηγήσει όπως εκείνος ξέρει καλύτερα.
Ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα!
Καλημέρα, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που δε μπορεί να δοθεί καμία απάντηση μέσα από εδώ. Πρέπει όμως να εισαι σε άμεση επαφή με το γυναικολόγο σου που θα γνωρίζει με λεπτομέρεια το ιστορικό σου και θα σε προστατεύει εκπαιδεύοντας σε να αναγνωρίζεις πιθανά συμπτώματα.
Καλησπερα, σε έφηβη 14 χρόνων που ακόμη δεν ήρθε η περίοδος στον υπέρηχο βρέθηκαν πολυκυστικες είναι φυσιολογική εικόνα αυτή? Θα εξαφανιστούν αργοτερα? Μου έχουν πει ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε εφηβες.
Καλησπερα την 16η μετα του κυκλου εκανα τεστ ωορηξιας clear blue βγηκε αρνητικο επισκεφτηκα το γιατρο και μου ανεφερε πραγματοποιηθηκε ωορηξια κοινως ειοε οτι εσπασε και καναμε σπερματενγχυση την επομενη σε φυσικο κυκλο.μου εδωσε duphaston για 15 μερες.ο κυκλος μου ειναι 28 ημερων τον προηγουμρνο μηνα ηταν λιγο μικροτευος 23 ημερων ειμαι 36 ετων εχω ξδη ενα παιδι και πριν ενα χρονο μια ανεμβρυικη.υπαρχει περιπτωση να μην εγινε ποτε ωορηξια η σπερματενγχυση να γινε τζαμπα και το τεστ να ναι λαιος,το συγκεκριμενο τεστ αλλη μια φορα δεν μου βγαλε θετικο αποτελεσμα πιο παλια περιοδο ειχα κανονικα.θα εκτιμουσα μια απαντηση σας.
Ξεχασα να αναφερω οτι μου ανεφερε οτι εχω πολυκυστικες.ποια η θεραπεια τους;και τι προτεινεται γθα την αποκτησηωενος δευτερου παιδιου.ο συζυγος κανε α θεμα και εγω σε προσφατο ορμονολογικο μεσα σταχεπιτρεπτα ορια και πχι κατι ανησυχητικο.
Καλημέρα σας,
θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με τις λειτουργικές κύστες. Εχω αντίσταση στην ινσουλίνη και παίρνω εδώ και 4 μήνες glucophase 850 δύο την ημέρα. Δυστυχώς ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός αλλα πριν τα χάπια καταλάβαινα περίπου τις γόνιμες μέρες. Από το 2ο μήνα όμως που παίρνω τα χάπια δεν ένιωσα να κάνω ωορρηξία με αποτέλεσμα στον τελευταίο κύκλο να κάνω παρακολούθηση και ο γιατρός να δει ωοθυλάκιο 25 mm την 16η μέρα. Μου είπε ότι δεν θα σπάσει οπότε τον άλλο μήνα βλέπουμε. Στον έλεγχο που έκανα οι ορμόνες μου είναι εντάξει από ότι είπε. Γιατί δεν έσπασε όμως το ωοθυλάκιο; Μπορώ να κάνω κάτι να βελτιώσω την κατάσταση;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα,
Όταν ωοθυλάκιο 22 χιλιοστά δεν σπάει κ γίνεται κυστικό ουσιαστικά δεν ήταν καλό το ωάριο που περιείχε?
Γι’αυτό δε γίνεται ωορρηξία???
Δεν σχολιάζει η γιατρός πλέον τα ερωτήματα που θέτουμε????
Καλημέρα σας!!θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση μερικές φορές χωρίς να περιμένω περίοδο η μετά την περίοδο πονάω κάτω δεξιά στην ωοθηκη υπάρχει περίπτωση να είναι κύστη??
Είμαι 22 χρόνων και πριν από 3 μήνες εμφάνισα κύστες και στις δύο ωοθήκες. Ο γυναικολόγος μου, μου σύστησε το utrogestan ώστε να μου έρθει περίοδος. Πράγματι οι κύστες έφυγαν με την περίοδο, όμως μετά από μια βδομάδα ένιωθα πάλι τους ίδιους πόνους. Στην επόμενη περίοδο, μια βδομάδα μετά το πέρας της δεν ένιωθα τίποτα. Μετά τη μια βδομάδα πάλι τα ίδια. Πριν μια βδομάδα μου τελείωσε η περίοδος και έχω πάλι πόνους. Σε τι μπορεί να οφείλεται όλο αυτό;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Γεια σας έχω κύστη ενδομητρίωσης στην αριστερή ωοθήκη 6.7 εκατοστών.μου είπαν για λαμπαροσκοπική επέμβαση αλλά φοβάμαι την ολική νάρκωση.πόσο επικίνδινη είναι;πονάς μετα την επέμβαση;
Καλησπερα σας
Μετά από 10 συνεχόμενες ωοληψιες σε φυσικό και τροποποιημένο κυκλο εναλλάξ λόγω χαμηλής ΑΜΗΝ
Εμφάνισε ενδομήτριωση 40mm στη μια μου οωθηκη
Μπορεί
. Είναι κάτι επικίνδυνο κακοήθεια από τα clomifen ?
.Μπορεί να δυσκολέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση η την φυσική σύλληψη ;
.Μπορεί με κάποιον τρόπο να θεραπευτεί η να φυγει από μόνο του;;
Καλημέρα.
Εγώ πρόσφατα έκανα ένα κολπικό υπερηχογράφημα και στη μία ωοθήκη είχα μικρές κύστες χωρίς όμως να έχω συμπτώματα πολυκυστικων. Αυτό όμως που με ανησύχησε είναι ότι η γιατρός τη χαρακτήρισε “λίγο τεμπέλα”.
Τι σημαίνει αυτό;