Μερικές φορές, πραγματικά χρειαζόμαστε μόνο ένα καλό ωάριο (αυγό)…
Και ένα καλό σπερματοζωάριο να προσθέσω εγώ αλλά σήμερα δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Αλλά ας ξεκινήσω από το …τέλος.
“Τελικά, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφασίσουν πώς (θέλουν) να προχωρήσουν με βάση τους στόχους τους για τη δημιουργία οικογένειας, τα οικονομικά και την επιθυμητή «επιθετικότητα» με την οποία επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία γονιμότητας. Ωστόσο, η μελέτη Romanski et al. μας υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε την επιλογή OI/IUI (πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας/ σπερματέγχυσης) σε κατάλληλους υποψηφίους. Μερικές φορές, πραγματικά χρειαζόμαστε μόνο ένα καλό αυγό”.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της Olivia Carpinello, M.D. στο πλέον πρόσφατο In Press E-mail Alert που έλαβα προχθές από το πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό για την αναπαραγωγική ιατρική το Fertility & Sterility.
“Καυτό θέμα” για άλλη μία φορά η ΑΜΗ, και όλο αυτό το μπέρδεμα και το ρόλο της στην αναπαραγωγή και την δυνατότητα τεκνοποίησης. Δε θα επαναλάβω τα ίδια, άλλωστε τα έχω ήδη αναφέρει πολλές φορές και σε προηγούμενη αρθρογραφία όπως:
Χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ- τί πρέπει να γνωρίζεις
Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά μου όταν ένα τόσο σημαντικό άρθρο σαν αυτό στο Fertility & Sterility, χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς φράση που έγραψα 4 χρόνια πίσω και που νομίζω είναι σήμα κατατεθέν μου στο ιατρείο.
Σε κάθε μία ασθενή που μας επισκέπτεται με χαμηλή ΑΜΗ, λέω πάντα “πραγματικά το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλό αυγό” και το εννοώ.
Πριν σας πω όμως τι νομίζω πως έχει αλλάξει από το 2018 που πρωτοχρησιμοποίησα τη φράση αυτή, θέλω να δώσετε προσοχή στα 3 πιο σημαντικά για εμένα συμπεράσματα από το συγκεκριμένο άρθρο.
- Ότι η θεραπεία με γοναδοτροπίνες δεν είναι «κατώτερη» στον πληθυσμό με χαμηλή AMH, αλλά ότι η φυσιολογική ομάδα AMH είναι πιο πιθανό να έχει πολυθυλακική ανάπτυξη.
- Ότι η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων είναι 2 ανεξάρτητες παράμετροι.
Παρόλο που και τα δύο σχετίζονται αντιστρόφως με την ηλικία, μια ποσότητα ωαρίων κάτω του μέσου όρου δεν σημαίνει απαραίτητα και ποιότητα ωαρίων κάτω του μέσου όρου.
- Τα επίπεδα της ΑΜΗ δεν αποτελούν προγνωστικό παράγοντα γονιμότητας (και αυτό το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές όμως το να επιβεβαιώνεται ξανά από μία τέτοια μελέτη είναι πολύ σημαντικό.
Τι όμως θέλει προσοχή και πιστεύω πως έχει αλλάξει.
Θέλει προσοχή αυτό που ονομάζουμε καλή ποιότητα ωαρίων και πως τελικά διαμορφώνεται… πλέον.
Διαβάστε περισσότερα:
Κακή ποιότητα ωαρίων – τι σημαίνει πραγματικά, από τι εξαρτάται
Ηλικία της γυναίκας: σημαντική για την ποιότητα των ωαρίων.
Ξανά λοιπόν το 2018, έχοντας στο μυαλό μου τα έως τότε δεδομένα, έφτιαξα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωτοποριακό πρόγραμμα 3 μήνες για πιο υγιή ωάρια και καλύτερη γονιμότητα με σκοπό αφενός να βοηθήσω τα ζευγάρια να επιτύχουν μία φυσική σύλληψη αφετέρου μια πιο αποτελεσματική, εφόσον χρειαστεί, εξωσωματική γονιμοποίηση. Έχοντας πλέον πιστοποιηθεί στο evidence based health coaching, δημιούργησα ένα μοναδικό πρόγραμμα που συνδυάζει αρμονικά τις δύο (πλέον 3 – θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο) εξειδικεύσεις μου: Στη μοριακή βιολογία της ανθρώπινης αναπαραγωγής/ εξωσωματική και το health coaching με εφαρμογή στους υπογόνιμους ασθενείς. Ένα ολοκληρωμένο, απαιτητικό η αλήθεια είναι, πρόγραμμα 12 εβδομάδων με εργαλεία και τεχνικές για βέλτιστη γονιμότητα και μία υγιή κύηση.
Σχεδόν 5 χρόνια μετά, όλο αυτό μου φαίνεται πια πολύ “βασικό”, νιώθω πως πολλοί ασθενείς χρειάζονται κάτι διαφορετικό από μία απλή καθοδήγηση. Ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που χρειάζονται μόνο αυτό. Όμως βλέπω πολλούς νέους ασθενείς που και τρέφονται καλά, και επαφές έχουν και ακούν και εφαρμόζουν σωστά τις οδηγίες του γιατρού τους, όμως το αποτέλεσμα δεν έρχεται. Στο instagram μου ανέβασα λίγο καιρό πριν αυτό:
Που δείχνει ακριβώς αυτό που βλέπω σε αρκετά πλέον “φαινομενικά εύκολα, τελικά δύσκολα” περιστατικά.
Στην πραγματικότητα, ναι βασικά αυτό που θέλουμε είναι ένα μόνο καλό αυγό.
Όμως θέλω να προσθέσω πως πλέον όμως θέλουμε και (απαιτώ) ένα καλό σπερματοζωάριο.
Και πέρα από τα προφανή και αναμενόμενα, διατροφή, άσκηση, διαχείριση του στρες, σεξ, που πραγματικά παραμένουν βασικά τελικά για αυτό το καλό αυγό και το καλό σπερματοζωάριο μπορεί να χρειαζόμαστε και κάτι ακόμα. Ή και τίποτα ακόμα εάν η πραγματική αιτία της υπογονιμότητας είναι αλλού.
Πιστεύω, μετά από 20 plus χρόνια εμπειρίας, πως σαν επιστημονική κοινότητα το χρέος μας πρέπει να είναι πιο πολύ να βρούμε την πρωταρχική αιτία της υπογονιμότητας (αυτό που αποκαλείται “root cause”) και μετά να θεραπεύσουμε. Μόνο έτσι πιστεύω θα έρθει το θετικό αποτέλεσμα που θέλουμε, ανεξάρτητα από ποια τιμή ΑΜΗ θα μας δείξει μία ασθενής στο ιατρείο μας.
Θα χαρώ να σας βοηθήσω,
Όπως πάντα,
Χαρούλα