Μειωμένος αριθμός ωαρίων δε σημαίνει απαραίτητα μειωμένη γονιμότητα: γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις αυτή την πληροφορία
Ο μειωμένος αριθμός ωαρίων είναι ο εφιάλτης κάθε γυναίκας που προσπαθεί για ένα μωρό. Νέα όμως μελέτη επισημαίνει πως ο αριθμός αυτός δεν είναι ενδεικτικός της ικανότητας της να μείνει έγκυος. Ας δούμε όμως αυτό το θέμα πιο αναλυτικά.
Κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε έλεγχο για τη γονιμότητα της, γνωρίζει πόσο σύνηθες είναι να πραγματοποιούνται τεστ που εξετάζουν την ωοθηκική εφεδρεία, τη δυναμική των ωοθηκών ανάλογα με τον αριθμό των ωαρίων, και υπολογίζουν (στο περίπου) πόσα ακόμα γόνιμα χρόνια της απομένουν.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα αποτελέσματά τους δεν είναι ενδεικτικά των πιθανοτήτων φυσικής τεκνοποίησης που έχει η γυναίκα. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που προσωπικά υποστηρίζω αρκετό καιρό τώρα.
Η ωοθηκική εφεδρεία είναι τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια, άρα και ωάρια. Όπως είναι γνωστό εμείς οι γυναίκες γεννιόμαστε με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων και το «απόθεμα» αυτό μειώνεται με την ηλικία μας. Τα διάφορα τεστ που μετρούν βιοδείκτες της ωοθηκικής εφεδρείας χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή ολοένα περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη πολύ μετά τα 30 ή και τα 40 τους χρόνια.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορούμε να συμβουλέψουμε μία γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της για να διατηρήσει μελλοντικά τη γονιμότητά της, ή να εκτιμήσουμε τα περιθώρια που έχουμε για φυσική σύλληψη ή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Από την άλλη, δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που οι γυναίκες τα πραγματοποιούν προκειμένου να αξιολογήσουν από μόνες τους τη γονιμότητά τους.
Τι προκύπτει από τη νέα μελέτη.
Η μελέτη διεξήχθη από αμερικανούς επιστήμονες σε 750 γυναίκες ηλικίας 30 έως 44 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και ούρων για να αξιολογηθεί η ωοθηκική εφεδρεία τους.
Όσες από αυτές είχαν αποτελέσματα συμβατά με χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο μέσα στους επόμενους 6 ή 12 μήνες σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους με υψηλή ωοθηκική εφεδρεία, γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο.
«Αν και τα τεστ που χρησιμοποιούμε προβλέπουν με ακρίβεια πόσο καλά θα ανταποκριθεί η γυναίκα στις θεραπείες υπογονιμότητας, ως φαίνεται δεν προβλέπουν αξιόπιστα την πιθανότητα φυσικής σύλληψης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne Steiner, καθηγήτρια στον Τομέα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας & Υπογονιμότητας του Τμήματος Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ. «Το εύρημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το κλινικό δόγμα ότι η μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία αποτελεί αιτία υπογονιμότητας».
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν τα τεστ για τρεις βιοδείκτες της ωοθηκικής εφεδρείας: την αντιμυλλέριο ορμόνη (AMH) ορού, την ινχιμπίνη-β ορού και την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) ορού και ούρων.
Όταν οι γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα της AMH και υψηλά της FSH, αυτό θεωρείται ένδειξη μειωμένου αριθμού ωοθυλακίων και έτσι μειωμένης ωοθηκικής εφεδρείας. Ωστόσο οι εθελόντριες της μελέτης με αυτά τα αποτελέσματα δεν είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι μέσα σε 6 ή 12 μήνες προσπάθειας απ’ ό,τι οι γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα αυτών των ορμονών.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες με φυσιολογικές τιμές της ΑΜΗ είχαν 62% πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε 6 μήνες και 84% πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε διάστημα 12 μηνών, ενώ εκείνες με χαμηλές τιμές είχαν 65% και 75% πιθανότητες αντιστοίχως.
Οι διαφορές αυτές, λένε οι ερευνητές, είναι πολύ μικρές για να θεωρηθούν σημαντικές.
Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και με την υψηλή FSH, ενώ ούτε τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις της ινχιμπίνης-β φάνηκε να σχετίζονται με τη γονιμότητα.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι αξιολόγησε τις πιθανότητες σύλληψης και όχι το αν τελικά οι γυναίκες γέννησαν τα μωρά, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι η χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία θα μπορούσε να επηρεάζει την ποιότητα των εναπομεινάντων ωαρίων και να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής – κάτι το οποίο δεν εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη.
Επιπλέον, οι ερευνητές δεν διέθεταν στοιχεία για την ποιότητα του σπέρματος των συντρόφων των εθελοντριών της, με συνέπεια να είναι αδύνατον να καθορίσουν εάν αυτή επηρέασε με κάποιον τρόπο τα ευρήματά τους.
Όπως και να ‘χει, τα ευρήματά τους θέτουν υπό αμφισβήτηση την κρατούσα άποψη ότι η ωοθηκική εφεδρεία καθορίζει τη γονιμότητα της γυναίκας, λένε οι ερευνητές.
Τι σημαίνουν όμως όλ’ αυτά στην πράξη για τις γυναίκες;
Η προσωπική μου γνώμη παραμένει ίδια: κάθε γυναίκα είναι μοναδική και έχει το δικό της καθαρά αναπαραγωγικό προφίλ. Αυτό που χρόνια αποκαλώ FERTILITY iD ® , τη δική της ταυτότητα γονιμότητας, που καθορίζεται και επηρεάζεται από το προσωπικό της ιστορικό, τις καθημερινές επιλογές της και σίγουρα το γενετικό της υλικό, το DNA της.
Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε και δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη διαγνωστική αξία των τεστ, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τις προβλέψεις μας για τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης. Ειδικά όταν τα τεστ αυτά πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε μία πολύ σοβαρή απόφαση όπως η δωρεά ωαρίων, η οποία πολλές φορές λαμβάνεται κάτω από εξαιρετικά υψηλή συναισθηματική φόρτιση.
Για το λόγο αυτό προσωπικά, αγωνίζομαι για κάθε διαθέσιμο ωάριο που μία γυναίκα μπορεί να έχει, γνωρίζοντας πως στην πραγματικότητα μειωμένος αριθμός ωαρίων δε σημαίνει απαραίτητα μειωμένη γονιμότητα και πως κανείς δε μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα τη δική της προσωπική δυναμική για τεκνοποίηση.
Αυτό όμως επίσης δε σημαίνει πως πρέπει να πάμε και στην άλλη άκρη, δηλαδή να θεωρήσουμε πως μία γυναίκα προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, πχ 44 έχει την ίδια πιθανότητα με μία γυναίκα πχ 10 χρόνια νεότερη της, δηλαδή 34. Και ας μη ξεχνάμε, όπως αναφέρθηκε και στη μελέτη, πως είναι άλλο πράγμα να πετύχεις μία σύλληψη και άλλο να φέρεις σε πέρας με επιτυχία μία ολόκληρη εγκυμοσύνη.
Είναι πολύ σημαντικό μία γυναίκα να γνωρίζει αντικειμενικά τα δεδομένα της γονιμότητας της. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει τι επιλογές έχει σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα. Και με ειλικρίνια και σεβασμό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Όσο εύκολες ή δύσκολες είναι αυτές.
Να είστε καλά,
Χαρούλα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μειωμένο Απόθεμα Ωοθηκών: Πως επηρεάζει τις πιθανότητες για τεκνοποίηση