Μπορεί αυτή η βιταμίνη να αυξήσει τις πιθανότητες σας για εγκυμοσύνη;
Μπορεί αυτή η βιταμίνη να αυξήσει τις πιθανότητες σας για εγκυμοσύνη;
Η βιταμίνη D είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται στο δέρμα, ως αποτέλεσμα της έκθεσης μας στον ήλιο. Επιπλέον, μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μέσα από εμπλουτισμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα καθώς και από ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Όπως έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου, πρόκειται για μία ουσία που συνδέεται κυρίως με την υγεία των οστών, όμως ολοένα και περισσότερες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ορμόνη αυτή επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα σε πολλά θηλαστικά.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“, εξέτασε το ρόλο της βιταμίνης D, στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), και όπως διαπιστώθηκε, η καθημερινή λήψη της βιταμίνης αυτής συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας των εμβρύων και υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 154 γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και 181 γυναίκες που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους. Οι γυναίκες που είχαν αρκετή βιταμίνη D είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να συλλάβουν στη διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης τους σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες είχε διαπιστωθεί ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Οι γυναίκες που έχουν επίπεδα βιταμίνης D τουλάχιστον 20 ng / ml στο αίμα τους θεωρούνται ότι έχουν επαρκή επίπεδα της ορμόνης. Όμως, τα 30 ng / ml είναι η συγκέντρωση που οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν για καλύτερη γυναικολογική υγεία.
“Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, τα αποτελέσματα μας σίγουρα δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συμβάλλουν στην υπογονιμότητα ”, δήλωσε ο Alessio Paffoni, MSc, της κλινικής Ospedale Maggiore στο Μιλάνο, και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης. “Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι μια φθηνή και απλή παρέμβαση, με λίγες σχετικές παρενέργειες, οποιαδήποτε συμπληρωματική μελέτη σε αυτόν τον τομέα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα.” ΠΗΓΗ
Προτού όμως τρέξετε να αδειάσετε τα ράφια του φαρμακείου από τα συμπληρώματα με D, σας συμβουλεύω να δείτε πως μπορείτε να βελτιώσετε την αναπαραγωγική σας υγεία στο σύνολο της. Δεν είναι μόνο η Βιταμίνη D που παίζει σπουδαίο ρόλο, αλλά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το φυλλικό οξύ, τα Ω3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος και η Βιταμίνη B12.
Χρειάζεται λοιπόν ένα πιο εξατομικευμένο πλάνο διατροφής σε συνδυασμό με βιταμίνες και άλλες πρόσθετες γόνιμες , όπως τις αποκαλώ, πράξεις που μπορούν σε ένα χρονικό διάστημα 3 εώς 6 μηνών να βελτιώσουν την αναπαραγωγική υγεία του ζεύγους και να αυξήσουν τις πιθανότητες για τεκνοποίηση. Ακόμη και αν οι ασθενείς έχουν μια ικανοποιητική διατροφή και ακολουθούν έναν υγειινό τρόπο ζωής, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα παρέχει στο σώμα ό, τι χρειάζεται για να λειτουργήσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
Πως μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα της Βιταμίνης D
Μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα της Βιταμίνης D (25-OH Βιταμίνη D3) με μία απλή εξέταση αίματος, οποιαδήποτε χρονική στιγμή στο κύκλο σας.
SOS: Ανεπάρκεια της Βιταμίνης D έχει συνδεθεί και με χαμηλά επίπεδα AMH, που αποτελεί σημαντικό δείκτη της γονιμότητας μίας γυναίκας.
“Οι παχύσαρκες γυναίκες με ανεπάρκεια Βιταμίνης D χρειάζονται υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων. Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανεπάρκεια Βιταμίνης D, η λήψη βιταμίνης D, είτε αυξάνει την ΑΜΗ στον ορό ή επιβραδύνει την ελλάτωση της ΑΜΗ. Αντιθέτως, συμπλήρωμα βιταμίνης D σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS , μειώνει και ομαλοποιεί τα επίπεδα ΑΜΗ και μπορεί να είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο βιταμινοθεραπεία με Βιταμίνη D βελτιώνει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Κατάλληλη συμπλήρωση της βιταμίνης D σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των αποτελεσμάτων της γονιμότητας μέσω ομαλοποίησης της ΑΜΗ στον ορό.” ΠΗΓΗ
Πως μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της Βιταμίνης D στον οργανισμό σας;
Αν τα επίπεδα της Βιταμίνης D είναι χαμηλά, μπορείτε να τα αυξήσετε με το να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω, στο φως του ήλιου και να τρώτε περισσότερα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά ή τυρί και γάλα.
Άλλες πηγές αυτής της βιταμίνης που ενισχύει τη γονιμότητα είναι οι κρόκοι των αυγών και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός. Προσοχή όμως στην περίπτωση αυτή να μην καταναλώνετε περισσότερο από όσο χρειάζεται, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βαρέα μέταλλα.
Στο πρόγραμμα μου : 3 μήνες για πιο υγιή ωάρια, ο εξατομικευμένος εμπλουτισμός με Βιταμίνη D αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της επιτυχίας του προγράμματος.
SOS: Μην λαμβάνετε από μόνες σας συμπληρώματα διατροφής χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί το γιατρό σας. Μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.
Στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις,
Να είστε καλά,
Χαρούλα