Μπορείς να “ταΐσεις” τον έμμηνο κύκλο σου για μέγιστη γονιμότητα, σεξουαλική διάθεση και σωματική ευεξία;
Μπορείς να “ταΐσεις” τον έμμηνο κύκλο σου για μέγιστη γονιμότητα, σεξουαλική διάθεση και σωματική ευεξία;
Εγώ λέω πως ναι και όσο νωρίτερα το κάνεις στα αναπαραγωγικά σου χρόνια, τόσο το καλύτερο.
Ο έμμηνος κύκλος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μίας γυναίκας σε όλα τα γόνιμα χρόνια της. Ο έμμηνος κύκλος δεν είναι απλά και μόνο η περίοδος που έρχεται κάθε μήνα. Είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που αποτελείται από διαφορετικές φάσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ανάγκες η κάθε μία, ως αποτέλεσμα ενός μοναδικού συνδυασμού γεγονότων που συμβαίνουν σε μοριακό, ενδοκρινολογικό και ψυχοσωματικό επίπεδο.
Διαβάστε περισσότερα:
Του κύκλου τα καλά κρυμμένα μυστικά.
Αυτό που κάθε γυναίκα πρέπει να βιώνει σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής είναι ένας ιδανικός, τακτικός, γόνιμος κύκλος, ο οποίος διέπεται από ορμονική ισορροπία, σωματική ομοιόσταση, ευεξία και ψυχική ηρεμία. Πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πως πολλά από τα συναισθήματα και τα συμπτώματα που αισθάνονται στη διάρκεια του κύκλου τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτόν.
Επίσης, ένας ιδανικός κύκλος, είναι η βάση της βέλτιστης γονιμότητας και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας μίας γυναίκας, με τις διαταραχές κύκλου να αποτελούν ένα από τα πιο συχνά αίτια υπογονιμότητας. Μία υγιής περίοδος και ισορροπία στη διάρκεια του κύκλου, εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης καθώς και τη libido που απαιτείται προκειμένου μία γυναίκα να έχει σεξουαλική επιθυμία για αναπαραγωγή.
Η κύρια αιτία των διαταραχών κύκλου είναι οι ορμονικές ανισορροπίες. Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και των ορμονών, πράγμα που σημαίνει ότι η σωστή διατροφή στη σωστή στιγμή του μήνα μπορεί να επηρεάσει σημαντικές λειτουργίες σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο και να οδηγήσει τον έμμηνο κύκλο σε ένα υγιέστερο και πιο γόνιμο μοτίβο.
Υπάρχουν 4 φάσεις στον κύκλο και κάθε μία από αυτές έχει σημαντικές διατροφικές απαιτήσεις για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Φάση 1
Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη C, καθώς αυτά θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση του σιδήρου που χάνεται με την περίοδο. Επίσης τα πλούσια σε Βιταμίνη Β τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε κάποια από την ενέργεια που νοιώθετε πως έχετε χάσει στη φάση αυτή. Ειδικά διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν τα παραπάνω και Συνένζυμο Q10, όπως τα Fertilovit® Nutraceuticals , υποστηρίζουν εξαρχής μία υγιή ανάπτυξη ωαρίων.
Φάση 2
Τα οιστρογόνα αυξάνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται για την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται στα καλύτερα τους – νοιώθουν ελκυστικές, γεμάτες libido, ενέργεια κι ευεξία.
Στη φάση αυτή, ενισχύστε ακόμα περισσότερο την πρόσληψη Βιταμινών του συμπλέγματος Β, για ορμονική ισορροπία και υγιή διαίρεση των κυττάρων, απαραίτητες προϋποθέσεις για μία εγκυμοσύνη. Η λεκιθίνη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις μεμβράνες των κυττάρων σας υγιείς, ενώ τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C συνδυαστικά με επαρκή ενυδάτωση θα δημιουργήσουν μία πιο γόνιμη τραχηλική βλέννα. H λεκιθίνη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κρόκων αυγών, το γάλα, το κρέας, τα ψάρια και τα όσπρια. Επίσης σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για να μπορέσει να υποστηρίξει μία υγιή εμφύτευση και εγκυμοσύνη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επάρκεια και λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο ή συμπληρώστε με ένα ειδικό διατροφικό συμπλήρωμα.
Διαβάστε περισσότερα:
7 τρόποι για να αυξήσετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά τα 35
Φάση 3
Αυτή είναι η ωχρινική φάση του κύκλου σας, αμέσως μετά την ωορρηξία, και απαιτεί τρόφιμα πλούσια σε βήτα καροτίνη. Το ωχρό σωμάτιο, που παράγει προγεστερόνη για να παχύνει το ενδομήτριο και να συντηρήσει μία εγκυμοσύνη, περιέχει υψηλά επίπεδα βήτα καροτίνης. Αυτή η θρεπτική ουσία, μαζί με τη βιταμίνη Ε ( αλήθεια πόσο αβοκάντο τρώτε σε εβδομαδιαία βάση;) και Ω3 λιπαρά οξέα προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία ενάντια σε κυτταρικές βλάβες. Ενδεικτικά, βήτα καροτίνη μπορείτε να προσλάβετε φυσικά από τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο ( νομίζω έχω αναφέρει πως προσωπικά δε ζω χωρίς σπανάκι και μπρόκολο και τα σκουρόχρωμα λαχανικά σε σαλάτα), τα βερίκοκα, τις χρωματιστές πιπεριές και πλήθος άλλα τρόφιμα.
Διαβάστε περισσότερα:
Τρεις μήνες για πιο υγιή ωάρια
Ενισχύστε την ωοθυλακιορρηξία σας με αυτές τις σούπερ τροφές
Φάση 4
Εάν δεν έχει γίνει γονιμοποίηση, και δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να μειώνονται και είναι η φάση που μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε και πάλι ληθαργική. Πολλές γυναίκες επιθυμούν περισσότερα γλυκά στη φάση αυτή, η ζάχαρη όμως αποτελεί ορμονικό διαταράκτη. Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερή την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σας, και επιλέξτε υγιείς, σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, βραδείας απελευθέρωσης
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως η σωστή διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ισορροπία του κύκλου, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά μία ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Και είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πως επειδή δεν τα κάνετε όλα σωστά ( ούτε εγώ πολλές φορές), δε σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνετε έστω και κάτι. Όπως χαρακτηριστικά λέω στους ασθενείς μου το πρόβλημα δεν είναι αν θα φάτε ένα κομμάτι πίτσα ή ένα γλυκό, αλλά αν με την πίτσα μπορείτε να φάτε μαζί και μία θρεπτική σαλάτα και αν το γλυκό είναι αληθινή απόλαυση και συνειδητή επιλογή και όχι το comfort ( από τί πραγματικά;;) food σας .
Σε όλη την αναπαραγωγική μας ζωή ο κύκλος μας καθορίζει πολλά περισσότερα πράγματα από ότι φαντάζεστε. Και η επιλογή και η ευθύνη του πως θα φερθούμε στο σώμα μας, στην ψυχή και το μυαλό μας, περνάει σίγουρα (και) από το χέρι μας..
Την καλημέρα μου,
Να είστε καλά,
Χαρούλα
Το άρθρο μου (λίγο πιο συνοπτικά) όπως δημοσιεύτηκε στο Hello.