Όταν η εγκυμοσύνη αργεί, και μάλιστα πολύ…
Ένα θέμα που διχάζει πολλούς από εμάς που ασχολούμαστε με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ή, να το πω πιο σωστά, με την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή γενικότερα, είναι το κατά πόσο επηρεάζει πραγματικά τη γονιμότητα η ψυχοσωματική κατάσταση που βρίσκεται το ζευγάρι και ιδιαίτερα η γυναίκα. Η ερώτηση που τίθεται είναι: ” Μια γυναίκα ήρεμη, χωρίς στρες, χωρίς στεναχώριες, που ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί πράγματι να μείνει έγκυος ευκολότερα;” Ναι, όχι, ίσως…σας μπερδεύω το γνωρίζω. Εγώ πρώτη πρώτη ζητάω από τα ζευγάρια να ακολουθήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Να σταματήσουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, να τρέφονται σωστά, να γυμνάζονται. Επίσης ζητάω να συμβουλευτούν κάποια ψυχολόγο στην περίπτωση που η μη έλευση εγκυμοσύνης τους προκαλεί υπερβολικό στρες ή τους διαταράσσει την ομαλή σεξουαλική τους ζωή.
Κι εκεί που τα ζητάω όλα αυτά γιατί πιστεύω στη δύναμη τους, (βάση αρκετών επιστημονικών μελετών αλλά και την καθημερινή εμπειρία και πράξη), έρχονται διάφορες άλλες μελέτες, το ίδιο έγκυρες και αυτές, να αποδείξουν το αντίθετο. Δηλαδή, πως είτε η γυναίκα είναι χαλαρή είτε όχι, οι πιθανότητες να μείνει έγκυος είναι οι ίδιες. Σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπω ζευγάρια να επιτυγχάνουν τελικά την πολυπόθητη εγκυμοσύνη το μήνα που “το έριξαν έξω”, που ήπιαν, που κάπνισαν, που, που, που….Και να σας εξομολογηθώ, δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να πρέπει να απαντήσεις γιατί δεν έρχεται η εγκυμοσύνη, σε ένα ζευγάρι που έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά τη ψυχοσωματική του υγεία και ισορροπία, ενώ πχ ο αδελφός του γαμπρού που “πίνουν και καπνίζουν και τρέφονται εντελώς ανθυγιεινά, είναι η γυναίκα έγκυος στο τρίτο παιδί.”…
Να μοιραστώ λοιπόν μαζί σας τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα αυτό. Δε ξέρω τελικά αν όντως το “έτσι” ή το “αλλιώς” είναι που έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας όμως πως η πιθανότητα για φυσική σύλληψη είναι πολύ συγκεκριμένη και “περιορισμένη” ( 15-25% ανά έμμηνο κύκλο που πραγματοποιείται ωορηξία και δεδομένου πως η γυναίκα είναι 25-35 ετών και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο ζευγάρι), θεωρώ πως πρέπει, από τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις ένα μωρό, να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου ώστε αυτές οι λίγες δυστυχώς πιθανότητες να μη γίνουν ακόμα λιγότερες. Αυτό που θέλω να πω είναι πως πχ, η γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος του Χ άνδρα φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη από το κάπνισμα ή/και το ποτό, ενώ του Υ, φαίνεται το σπέρμα να υποβάλλεται σε τέτοιο οξειδωτικό στρες που η δική του ισχύ να γονιμοποιήσει μειώνεται δραματικά. Ή, σε κάποιες γυναίκες το στρες, όποια και αν είναι η πηγή του, έχει δραματικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία το έμμηνου κύκλου τους με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η ωορηξία, σε άλλες πάλι με το ίδιο ή και περισσότερο στρες, ο κύκλος τους είναι ρολόι. Σε κάθε περίπτωση, και επειδή ακριβώς δεν υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε το ποιος πραγματικά επηρεάζεται αρνητικά και πόσο, αυτό που φαίνεται απόλυτα λογικό να πούμε είναι ” σε ποιον αρέσει πραγματικά να είναι τόσο στρεσαρισμένος κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για τεκνοποίηση”; Σε κανέναν απολύτως. Οκ, ας δεχτούμε πως η ψυχική και πνευματική ηρεμία και η σωματική φροντίδα δεν παίζουν κανένα ρόλο, πόσοι πραγματικά “γουστάρουν” να είναι για 3 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο ή και περισσότερο συνέχεια στεναχωρημένοι, εκνευρισμένοι, θυμωμένοι, και αντί να φροντίζουν το σώμα τους να το κακοποιούν… Θέλω να πιστεύω ΚΑΝΕΙΣ. Δεν είναι πιο λογικό, πιο σωστό, πιο..ανθρώπινο, να δημιουργήσεις τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν το ταξίδι προς την τεκνοποίηση πιο ομαλό και ήρεμο; Που όχι μόνο δε θα χάσεις τον εαυτό σου, αλλά ενδεχομένως μπορέσεις και ανακαλύψεις κι άλλες δυνάμεις και αρετές του; Τι λέτε;
Σας παραθέτω το δικό μου χρυσό δεκάλογο (συν 1) να σας συντροφεύει στο ταξίδι σας αυτό. Η επιλογή είναι πάντοτε δική σας:
1) Να τρέφεστε σωστά για να είσαστε πρώτα από όλα δυνατοί, γιατί το σώμα σας χρειάζεται το σεβασμό σας. Καφές, ζάχαρη, αλκοόλ, τηγανητά φαγητά…όλα με μέτρο. Πιστέψτε με, ένας φρέσκος φρουτοχυμός έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει παρά ο 4ος καφές.
2) Να γυμνάζεστε. Είναι πολυ δύσκολο να είσαστε στρεσαρισμένοι ή στεναχωρημένοι την ώρα που το κάνετε. Τα οφέλη πολλαπλά.
3) Να κάνετε έρωτα, κι εδώ δεν προσθέτω τίποτα περισσότερο. Κάτι που μας οδηγεί στο:
4) Να δημιουργείτε όποτε μπορείτε μια ήρεμη, ερωτική ατμόσφαιρα γύρω σας. Μουσική, κεριά, ένα ωραίο δείπνο, μια αγκαλιά. Οχι γιατί πρέπει να μείνετε έγκυος αλλά γιατί σε κάθε περίπτωση ο πυρήνας της οικογένειας είναι το ζευγάρι. Σας παρακαλώ αυτό μη το ξεχνάτε ποτέ. Και το ζευγάρι πρέπει να δημιουργεί προϋποθέσεις να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί.
5) Να γελάτε. Βρεθείτε συχνά κοντά σε ανθρώπους ή ασχοληθείτε περισσότερο με πράγματα που σας κάνουν να γελάτε. Άνθρωποι που σας στρεσάρουν περισσότερο και σας στεναχωρούν καλό είναι για κάποιο χρονικό διάστημα, και εφόσον δε μπορείτε να τους “διαχειριστείτε” να τους απομακρύνετε. Έχετε ανάγκη από γέλιο. Το γέλιο είναι μεταδοτικό, θα εκπλαγείτε.
6) Να βρίσκετε διεξόδους που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα. Ένα χόμπι ξεχασμένο ( πχ παζλ, κάποια συλλογή) , μια συνήθεια αγαπημένη που σταμάτησε (πχ περίπατος στη θάλασσα κάθε Κυριακή, ένα θέατρο), ζήστε κάνοντας ότι αγαπάτε, ανεξάρτητα αν αυτό σχετίζεται με την τεκνοποίηση ή όχι.
7) Μιλήστε σε κάποιον ειδικό αν νομίζετε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σας και η τεκνοποίηση έχει γίνει έμμονη ιδέα και όσο δεν επιτυγχάνεται παρουσιάζετε συμπτώματα κατάθλιψης.
8) Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει παρασπονδίες (τσιγάρο, ποτό) όμως δεσμευτείτε πως θα κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια στην καθημερινή πράξη να απομακρύνετε ή να μειώσετε στο ελάχιστο κάθε βλαβερή για τον οργανισμό συνήθεια.
9) Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να σκέφτεται τα περί τεκνοποίησης μόνο συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δύσκολο στην αρχή μα γίνεται. Και μη νιώθετε υποχρεωμένοι να συζητάτε το θέμα αυτό με άλλους όποτε εκείνοι το θελήσουν γιατί τους είναι βολικό (πχ με γονείς, ή κολλητούς) κι ας νοιάζονται πραγματικά. Πάρτε εσείς τον έλεγχο και βάλτε τα όρια που κρίνετε πως απαιτούνται προκειμένου να είσαστε καλά.
10) Τέλος, πιστέψτε πως μπορείτε να τα καταφέρετε. Θέλει υπομονή και επιμονή.
Για το τέλος άφησα αυτό το “συν 1” που ανέφερα παραπάνω: μη θυμώνετε και μη πικραίνεστε επειδή εσείς δυσκολεύεστε να κάνετε παιδιά ενώ κάποιοι άλλοι φαίνεται να έχουν την εγκυμοσύνη “στο τσεπάκι τους”. Ετσι είναι η ζωή, ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του “ιστορία” να πει. Μάθετε να μετράνε καθημερινά τις ευλογίες σας, όλα αυτά που θεωρείτε δεδομένα στη ζωή σας, ενώ για κάποιος άλλους δεν είναι. Και από αυτά αντλήστε την απαραίτητη δύναμη να προχωρήσετε.