Ποιος είναι ο ρόλος της ΑΜΗ στη γονιμότητα και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Τι είναι η AMH;
Η αντιμυλλέριος ορμόνη ( ΑΜΗ ) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθυλακίων, στα πρώϊμα στάδια ανάπτυξης των ωαρίων. Καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει, ο αριθμός των ωοθυλακίων στις ωοθήκες μειώνεται σταδιακά, και ταυτόχρονα μειώνονται και τα επίπεδα της ΑΜΗ.
Για το λόγο αυτό, η AMH αποτελεί μια πολύ ισχυρή ένδειξη του ωοθηκικού αποθέματος (OR: Ovarian Reserve) μιας γυναίκας. Ουσιαστικά, με την αξιολόγηση των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης, μπορεί να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργούν οι ωοθήκες μιας γυναίκας.
Εάν τα επίπεδα της ΑΜΗ μιας γυναίκας είναι κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για την ηλικία της, τότε θεωρούμε πως η γυναίκα αυτή έχει μία “χαμηλή ΑΜΗ “, άρα και ένα χαμηλό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες της. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης, χωρίς ή ακόμα και με Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF), είναι χαμηλότερες από ό, τι αναμένεται στην ηλικία της.
Όταν τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι χαμηλά, η θεραπεία της γονιμότητας που θα παρέχουμε ως υποβοήθηση της αναπαραγωγής, πρέπει να προσαρμόζεται πολύ προσεκτικά στα δεδομένα της ασθενούς, ώστε να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με χαμηλό απόθεμα ωοθυλακίων αναμένεται να είναι φτωχή ανταποκρίτρια σε πιθανή διέγερση των ωοθηκών οπότε, στην περίπτωση αυτή, η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο να είναι κάτι που της ταιριάζει περισσότερο.
AMH και FSH
Η μέτρηση των επιπέδων της AMH, αποτελεί μία από τις πιο ακριβείς δοκιμές για την αξιολόγηση του ωοθηκικού αποθέματος μιας γυναίκας (OR) και χρονικά μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του εμμηνορυσιακού κύκλου της γυναίκας.
Τα επίπεδα της ΑΜΗ, συχνά εξετάζονται ταυτόχρονα με τις τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH). Αν και η FSH αποτελεί την παραδοσιακή παράμετρο αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος, η εκτίμηση της AMH παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η FSH σε αντίθεση με την AMH πρέπει να υπολογίζεται σε συγκεκριμένες ημέρες, στην αρχή του κύκλου (2η με 3η). Επίσης σου δίνει πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα του κύκλου στον οποίο πραγματοποιείται ενώ η ΑΜΗ έχει αξία μεγαλύτερης διάρκειας.
Ωστόσο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό, η ΑΜΗ χάνει την προγνωστική της ικανότητα για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης, σε γυναίκες άνω των 42 ετών (όπου είναι αναμενόμενο να είναι χααμηλή), με την FSH να παραμένει ένας πιο αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας, για την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ηλικία και AMH
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει, τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται, ενώ τα επίπεδα της FSH αυξάνονται,. Επομένως, τα φυσιολογικά επίπεδα τιμών για μία γυναίκα εξαρτώνται πάντα από την ηλικία της. Για παράδειγμα, μία τιμή ΑΜΗ που είναι φυσιολογική για μια γυναίκα στα 42, θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (Premature Ovarian Failure- POF), αν βρεθεί σε μια γυναίκα 32 ετών.
Για το λόγο αυτό, καθορίζοντας τα φυσιολογικά επίπεδα της AMH και της FSH σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, μπορεί να εκτιμηθεί αποτελεσματικότερα το αποθεματικό των ωοθηκών μιας γυναίκας.
Παρακάτω ένας συνοπτικός πίνακας με τις κύριες κατηγορίες γονιμότητας ανάλογα με τα αποτελέσματα της AMH
Δυναμικό Ωοθηκών | pmol/L | ng/mL |
Πολύ καλή γονιμότητα | 28.6 – 48.5 | 4.0 – 6.8 |
Ικανοποιητική γονιμότητα | 15.7 – 28.6 | 2.2 – 4.0 |
Χαμηλή γονιμότητα | 2.2 – 15.7 | 0.3 – 2.2 |
Πολύ χαμηλή γονιμότητα | 0.0 – 2.2 | 0.0 – 0.3 |
Πάρα πολύ υψηλή- PCOS | > 48.5 | > 6.8 |
IVF με χαμηλά επίπεδα AMH
Η πιθανότητα επιτυχίας σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ( IVF ) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποθεματικό των ωοθηκών μιας γυναίκας και την ικανότητά της να παράγει ένα μεγάλο αριθμό ωαρίων πολύ καλής ποιότητας σε έναν κύκλο.
Μία χαμηλή ΑΜΗ, καθώς και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα FSH, υποδηλώνουν μια μειωμένη ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν έναν καλό αριθμό ωαρίων υψηλής ποιότητας και κατ’ επέκταση χαμηλή γονιμότητα και χαμηλή πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πολύ χαμηλή ΑΜΗ, συνήθως θεωρείται η ΑΜΗ κάτω από περίπου 1 ng / ml και έχει συνδεθεί με εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα με γυναίκες στις οποίες ενώ η ΑΜΗ είναι εξαιρετικά χαμηλή ( κάτω από 0, 5 ng / ml) μπόρεσαν να συλλάβουν και να γεννήσουν ένα υγιές μωρό, με την κατάλληλη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε:
- Η ηλικία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τη γονιμότητα και την επιτυχία της όποιας μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης.
- Ο έλεγχος της ΑΜΗ μπορεί να μας δείξει πότε οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη γονιμότητα από το αναμενόμενο για την ηλικία τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ένα «καλό» αποτελέσματα της ΑΜΗ σε μία γυναίκα προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας υποδεικνύει καλύτερη γονιμότητα και ποιότητα ωαρίων από το αναμενόμενο για την ηλικία της.
- Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα ΑΜΗ, δεν αποκλείει άλλες πιθανές αιτίες υπογονιμότητας.