ΣΕΞ: Μην το πολυσκέφτεστε, απλά κάντε το…
Δεν προλαβαίνουμε. Δεν έχω διάθεση. Δεν έχει διάθεση. Δε γουστάρω. Δε με νοιάζει. Και τι έγινε; Είμαι μάνα τώρα. Είμαστε κουρασμένοι. Το έχω ξεχάσει. Βαρέθηκα. Δεν ευχαριστιέμαι. Με την εξωσωματική χάθηκε ο έρωτας. Μετά από τόσα χρόνια;
Ξέρετε…θα μπορούσα να γράψω χωρίς τελειωμό για το τι ακούω κάθε φορά που ρωτάω μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι για την ερωτική του ζωή. Και δε σας μιλάω για ζευγάρια που η μεταξύ τους σχέση ( η συναισθηματική εννοώ) είναι πια ερείπιο. Οχι, όχι καθόλου. Αναφέρομαι σε ζευγάρια που είναι αγαπημένα, που σέβονται ο ένας τον άλλο, που ποθούν ο ένας τον άλλο, που είναι μαζί και στα εύκολα και τα δύσκολα, που έχουν αντέξει στο χρόνο ή προσπαθούν να αντέξουν παρά τις δυσκολίες τις καθημερινότητας.
Το σεξ ή ο έρωτας ( υπάρχει διάσταση απόψεων με τις φίλες μου), διαλέγετε και παίρνετε, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας υγείας για τη ζωή τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα. Όχι πως πιστεύω πως πρέπει να βρω λόγους για να σας πείσω να το κάνετε αλλά να μερικοί πρώτοι λόγοι που μου έρχονται στο μυαλό (αποδεδειγμένα):
1. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό ( απελευθέρωση ενδορφινών)
2. Είναι 10 φορές ισχυρότερο ηρεμιστικό
3. Εξαφανίζει τους πονοκεφάλους
4. Δρα ως αντισταμινικό
5. Τονώνει και διεγείρει ακόμα και τον τελευταίο μυ του σώματος
6. Απελευθερώνεται μέγιστη ποσότητα οιστρογόνων που κάνουν τη γυναίκες πιο υγιή και
πιο όμορφη
7. Οσο πιο πολύ το κάνεις τόσο πιο πολυ…σε θέλουν οπότε αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
8. Το φιλί προάγει τη στοματική υγεία
9. Οσοι κάνουν συχνά ποιοτικό σεξ ( οκ έρωτα…) μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν
από κάποιου είδους δερματίτιδα.
Και άλλα πολλά. Σε κάθε κύτταρο, ιστό, όργανο του σώματος μας, το σεξ έχει κάτι να προσφέρει. Πολλά, πάρα πολλά.
Όπως όμως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και το σεξ έχει και αυτό προβλήματα. Με πιο σπουδαίο και πιο συνηθισμένο την… ΑΠΟΥΣΙΑ του. Αν ήταν δυνατό να απαντηθεί με ειλικρίνεια η ερώτηση «πόσο συχνά κάνετε έρωτα με το/τη σύντροφο σας» στα ζευγάρια που μετράνε πια πάνω από 2-3 χρόνια μαζί, η απάντηση δυστυχώς δε θα ήταν και πολύ ευχάριστη.
Αν λοιπόν δεν κάνετε σεξ συχνά εώς σπάνια πια, αν δεν το επιθυμείτε όπως παλιά, αν αποτελεί μια ξένη για σας λέξη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν είσαστε μόνες ή να το πω πιο τίμια, μόνοι. Μερικές φορές δε, φαίνεται γολγοθάς το να λύσεις το γρίφο του γιατί και πως. Και τι να κάνεις. Και τι κάνεις τελικά; Συμβιβάζεσαι με την κατάσταση; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Οχι σε μια υγιή σχέση. Και υγιή σχέση δεν εννοώ αυτή που όλα είναι ρόδινα και είσαι εσύ η πριγκίπισσα του παραμυθιού και ο σύντροφος σου ο πρίγκιπας πάνω στο καστανοκόκκινο άλογο (ποτέ δε μου άρεσε το άσπρο)…Είναι αυτή ( προσωπική μου γνώμη) που ο καθένας κάνει και προσφέρει όσο μπορεί με σεβασμό στη σχέση και το σύντροφο του. Άρα λοιπόν τι κάνεις;
Ξεκινάμε;
Δημιουργείς Ευκαιρίες
Πότε άραγε ξεκίνησε αυτό; Όταν άρχισε να δουλεύει ως αργά; ( και μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό). Όταν ήρθε το πρώτο ή το δεύτερο μωρό; Όταν η ανασφάλεια της καθημερινότητας έκλεψε κάθε τι όμορφο στη ζωή μας; Όταν αυτό το project στη δουλειά άρχισε να ρουφάει όλη σου την ενέργεια και το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει είναι το σεξ; Καθεμιά και καθένας απο εσάς έχει τουλάχιστον ένα σημαντικό «σημείο αναφοράς» να το πω. Αν όμως καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι για την υγεία σου, τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική, να το κάνεις, τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις να Δημιουργήσεις Ευκαιρίες.
Ξέρω τι σκέφτεστε, ξέρω ακριβώς τι σκέφτεστε. Πως αυτό δε γίνεται. Όχι αν επιστρέφεις αργά το βράδυ και φεύγεις ξημερώματα. Οχι αν θηλάζεις κάθε δυο τρεις ώρες, δεν κοιμάσαι και είσαι ράκος από την κούραση. Οχι όταν τα παιδιά μπορεί ακόμα και μέσα στη νύχτα να εμφανιστούν ξαφνικά δίπλα στο κρεβάτι σου ρωτώντας » μαμά τι κάνετε». Κι όμως φίλες μου. Γίνεται. Αρκεί ναδημιουργήσετε ευκαιρίες. Να καθορίσετε το χρόνο και το μέρος που θα το κάνετε. Αν το επιθυμείτε πραγματικά και οι δυο θα τα καταφέρετε. Πηγαίνετε νωρίτερα για ύπνο, ή ξυπνήστε μισή ώρα νωρίτερα το πρωί. Μη ξεχνάτε πως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Εκμεταλλευτείτε τα Σαββατοκύριακα. Η σχέση σας είναι πιο σημαντική από τους «κολλητούς«. Αν έχετε παιδιά, ζητήστε από κάποια γιαγιά ή θεία να τα πάει βόλτα ή να τα κρατήσει για λίγες ώρες και απολαύστε λίγο ποιοτικό χρόνο κάτω από τα σεντόνια με τον αγαπημένο σας. Όσες έχετε πρόσφατα γεννήσει, το γεγονός πως είσαστε πια μανούλες δε σημαίνει πως πάψατε να είσαστε πια γυναίκες και σύζυγοι. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας πρέπει να ενισχύεται από τη μητρότητα όχι να ακυρώνεται. Ακόμα και αν είναι δύσκολο τον πρώτο καιρό, για όλους αυτούς τους λόγους που αντιλαμβάνεστε και που έχω από εδώ και από εκεί αναφέρει ( επιλόχειος κατάθλιψη, πόνος κατά την επαφή), πρέπει σύντομα να φέρεται ξανά στη επιφάνεια αυτό το πανέμορφο θηλυκό που βρίσκεται μέσα σας. Αυτό που ο άντρας σας επέλεξε να παντρευτεί γιατί γούσταρε πολύ. Μια σεξουαλικά ικανοποιημένη μανούλα έχει πολύ περισσότερο ενέργεια και διάθεση να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Και μη μου πείτε πως 3 ώρες δεν αρκούν…
2. Ανακαλύπτεις ξανά τον τρόπο
Στην αρχή όλα γινόντουσαν εύκολα. Χωρίς σκέψη. Μόνο το πάθος ήταν αρκετό. Τώρα φαίνεται σαν να χρειάζεται να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει. Σα να χρειάζονται οδηγίες χρήσης. Αυτό ισχύει κυρίως στα ζευγάρια που πράγματι έχει περάσει πολύς καιρός από τη τελευταία φορά που ήρθαν σε επαφή. Μπορεί να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται, να χαιδεύονται που και που, όμως η οικειότητα που απαιτείται για να ξέγυμνωθεί όχι μόνο το σώμα μα και η καρδιά και το μυαλό φαίνεται να έχει κρυφτεί κάπου για τα καλά. Σαν αυτή την ταινία με τη Βουγιουκλακη και τον Αλεξανδράκη, Το Δόλωμα. Που κάποια στιγμη τη ρωτάει , όταν προσπαθεί να κρύψει το πολλάκις εκτεθειμένο κορμί της με ένα μπουρνούζι, «τι ντράπηκε» και του απαντά τόσο αθώα σε σχέση με το παρελθόν της » το γιασεμί » που κρατάει στο χέρι. Έτσι λοιπόν, ή κάπως έτσι φαίνεται να συμβαίνει και με πολλές απο εσάς. Φαίνεται να ντρεπόσαστε να ξεγυμνωθείτε μπροστά στο σύντροφο σας, για λόγους διαφορετικούς η κάθε μια και ανάλογα με την ηλικία, μα με κοινό παρονομαστή την έλλειψη πια οικειότητας. Όμως πρέπει να ανακαλύψετε ξανά τον τρόπο. Ακόμα και αν χρειαστεί βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο ειδικό σε θέματα σχέσεων. Ακόμα κι αν χρειαστεί να διαβάσετε 50, 100, 1000 μυστικά και συμβουλές από τα διάφορα έγκυρα site και blogs που υπάρχουν στο Ίντερνετ για το θέμα αυτό. Πάψτε να google-άρετε » Μυστικά θηλασμού» ή » Μυστικά για την τέλεια μηλόπιττα» και αρχίστε να google-άρετε «Μυστικά για καλό σεξ». Συνηθίζω να χρησιμοποιώ συχνά τη φράση του Ριτσαρντ Καρλσον από το ομότιτλο βιβλίο που συνιστώ ανεπιφύλακτα «Μη το σκέφτεσαι…Ζήσε». Παραφράζοντας το, ας μου επιτραπεί να πω » Μη το (πολυ)-σκέφτεσαι….Κάντο». Ιδιαίτερα δε αν απέναντι σου βρίσκεται ένας άντρας που είναι προφανές πως σε ποθεί ( πιστεύω ακράδαντα πως ο πόθος πολλές φορές είναι πιο ισχυρός και από την ίδια την αγάπη). Εκεί δε, δεν βρίσκω καμία δικαιολογία. Οφείλεις / οφείλετε να βρείτε τον τρόπο.
3. Προσδιορίζεις το κίνητρο
Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον εύκολα. Οργασμός. Σωματική και Ψυχική Ευφορία. Στόχος και κίνητρο μαζί. Εδώ δε χρειάζεται να πω πολλά.
Ο οργασμός ( εννοείται ο γυναικείος) αποτελεί όχι απλά κεφάλαιο, βιβλίο ολόκληρο από μόνο του. Ενώ ο αντρικός ένα απλό…newsletter.
Δυστυχώς ή ευτυχώς για εμάς τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα σε σχέση με τους λατρεμένους μας συντρόφους. Είναι αρκετοί οι λόγοι που πολλές γυναίκες δεν απολαμβάνουν και απέχουν από το σεξ γιατί δεν έρχονται σε οργασμό. Το κάνουν για την οικειότητα, για την αποδοχή, για την αγάπη, γιατί έτσι πρέπει… Όσο όμως ο στόχος δεν πιάνεται, όσο το σεξ δεν οδηγεί σε οργασμό, δηλαδή όσο η πράξη φαίνεται να μην έχει πια λόγο…ύπαρξης, το σεξ παύει σιγά σιγά να αποτελεί part of the agenda. Αν αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που δεν κάνετε πια σεξ, γιατί δε μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό, είναι καιρός να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Και δεν εννοώ πως πάντοτε είναι αναμενόμενο να υπάρχει οργασμός. Όμως, αν τελικά αυτό φαίνεται να είναι το σύνηθες και όχι η εξαίρεση, τότε μην αφήνετε άλλο το χρόνο να περνάει. Μιλήστε με το σύντροφο σας ανοιχτά, και ζητήστε από κοινού βοήθεια από κάποιον ειδικό. Συχνά η λύση είναι πολύ πιο εύκολη από ότι φαντάζεστε.
Από την δική μου πλευρά, ως ειδική σε θέματα αναπαραγωγής, και συνοψίζοντας, θα ήθελα να πω τα εξής:
Υπάρχουν πραγματικά πολλές παθήσεις (πχ κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές) και φάρμακα ή ουσίες ( μερικά αντικαταθλιπτικά, αντίυπερτασικά, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά, αλκοόλ) που μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για έρωτα αλλά και την απόλαυση, οπότε ένας βασικός έλεγχος υγείας είναι απαραίτητος.
Αν δεν τίθεται ιατρικό θέμα, και δεν είναι απλά μία φάση ( πχ πολύ πρόσφατη γέννα, αλλαγή σπιτιού ή δουλειάς κλπ), τότε απαιτείται η βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου η κατάσταση από παροδική να μη γίνει μόνιμη.
Η αγάπη είναι το καλύτερο αφροδισιακό. Σερβιρισμένο με πόθο μπορεί να ικανοποιήσει και να χορτάσει και τους πιο απαιτητικούς…γευσιγνώστες. Όμως τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Την επόμενη λοιπόν φορά που νοιώθετε πως πεινάτε, έστω και λίγο, κατευθυνθείτε στην κρεβατοκάμαρα και όχι στο ψυγείο.
Η ερωτική ζωή είναι δική σας. Αποκλειστικά δική σας. Αν το φιλικό σας ζευγάρι, που όπως και εσείς έχει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και χρειάζεται θεραπεία, έχασε κάθε επιθυμία για σεξ, αυτό δε σημαίνει πως θα συμβεί και σε σας. Αν η κολλητή σας ξέχασε τι σημαίνει έρωτας επειδή θεωρεί πως έχει προτεραιότητα ο θηλασμός ( καταλάβετε πως δεν αναιρεί το ένα το άλλο), δε σημαίνει πως εσείς πρέπει να νοιώθετε ενοχές επειδή ξαφνικά «γουστάρετε» περισσότερο σεξ με τον πατέρα του παιδιού σας. Η ερωτική ζωή είναι δική σας. Οπότε:
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΥΓΙΉ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ. ΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ, ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΜΗ ΤΟ ΠΟΛΥΣΚΕΦΤΕΣΤΕ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ.
Σας αγαπώ πολύ, και σας εκτιμώ πολύ περισσότερο φιλενάδες μου. Θέλω να είσαστε υγιείς και χαρούμενες. Και για μένα, αυτό σημαίνει να σας υπενθυμίζω πως, εκτός και αν συντρέχουν πολύ σημαντικοί λόγοι, πρέπει να κάνετε έρωτα. Η σεξ (είπαμε, διαλέγετε και παίρνετε…)
Να είστε καλά…