Σπιράλ: Τι πρέπει να γνωρίζεις
- Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σπιράλ, ορισμένοι με περισσότερο χαλκό από άλλους. Τα σπιράλ με την μεγαλύτερη ποσοστιαία σύσταση σε χαλκό είναι περισσότερο από 99% αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες από μία στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν ένα ενδομήτριο σπιράλ θα μείνουν έγκυες μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Τα σπιράλ με λιγότερο χαλκό αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
- Το σπιράλ λειτουργεί ως μέθοδος αντισύλληψης αμέσως μετά την τοποθέτηση του στη μήτρα και μπορεί να διαρκέσει για πέντε έως δέκα χρόνια, ανάλογα με το είδος του. Το σπιράλ δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.
- Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, εφόσον δεν είστε έγκυος – πιο ιδανική όμως στιγμή θεωρείται στη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή από το γυναικολόγο σας και να σας επιτρέψει άμεσα να μείνεται έγκυος, εφόσον δεν συντρέχει κάποια άλλη παθολογία.
- Αλλαγές στην περιόδο σας (για παράδειγμα, να είναι πιο βαριά, μεγαλύτερης διάρκειας ή πιο οδυνηρή) είναι σύνηθες φαινόμενο στους πρώτους τρεις έως έξι μήνες μετά την τοποθέτηση του σπιράλ, το πιο πιθανό όμως είναι τα συμπτώματα αυτά να υποχωρήσουν πολύ σύντομα. Μπορεί επίσης να δείτε κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
- Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα μόλυνσης εντός 20 ημερών από την τοποθέτηση του σπιράλ, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που έχετε συζητήσει με το γιατρό σας.
- Αν και πολύ μικρός, υπάρχει ο κίνδυνος το σώμα σας να μην μπορέσει να δεχτεί το σπιράλ και τελικά να αποβάλει το σπιράλ. Η σωστή, ατραυματική τοποθέτηση του από έναν ειδικό είναι το Α και το Ω στην όλη διαδικασία.
- Εάν μείνετε έγκυος παρά την ύπαρξη του σπιράλ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξωμήτριας κύησης (όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα). Επειδή όμως η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή, ο συνολικός κίνδυνος έκτοπης (εξωμήτριας) κύησης είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.
- Οι πρώτες ώρες ή ημέρες μετά την τοποθέτηση του σπιράλ, μπορεί να σας δημιουργήσουν μία ήπια δυσφορία και να προκαλέσουν κράμπες στην κοιλιακή περιοχή. Συζητήστε με το γιατρό σας πιθανούς τρόπους για την ανακούφιση του πόνου.
Το σπιράλ δεν προστατεύει από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Για το λογο αυτό, σε περίπτωση συχνής εναλλαγής συντρόφων ή αν δεν είστε σίγουρες για την ασφάλεια σας, συνιστάται παράλληλα η χρήση προφυλακτικών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.