Τα 5 (νέα) πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανὀτητες κύησης.
Και όχι, το να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, το να πίνετε αρκετό νερό, το να κοιμάστε επαρκώς, το να παίρνετε τις πολυβιταμίνες σας και το να έχετε συχνές επαφές δεν είναι τα 5 αυτά.
Αυτά θεωρώ πως έως τώρα τα έχετε ήδη κάνει, είναι πια τόσες φορές ειπωμένα. Και πραγματικά πιστεύω πως με τόση διαδικτυακή πληροφορία, έχετε μάθει και έχετε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να:
- Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, με αρκετά φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα ( ιδιαίτερα φρούτα) επειδή έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως αυτή η διατροφή μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα σας.
- Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, καθώς αυτά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ορμονική ισορροπία και ιδιαίτερα σε εμάς τις γυναίκες, την καλή τραχηλική βλέννη.
- Κοιμάστε επαρκώς ( και μάλιστα χωρίς έκθεση σε οθόνη προ ύπνου).
- Παίρνετε τα σωστά για εσάς συμπληρώματα διατροφής, εξατομικευμένα σύμφωνα με τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες, που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, και ποτέ δεν λαμβάνετε μόνοι σας βιταμίνες ή “σκευάσματα” χωρίς ιατρική καθοδήγηση ή παρακολούθηση. Ως επιστημονική διευθύντρια των Fertilovit, αυτό θα μου επιτρέψετε να το λέω συχνά: μη λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής χωρίς να ενημερώσετε ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- Έχετε συχνές επαφές. Νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση για το σύγχρονο ζευγάρι. Που έχει το θάρρος να μου “ομολογεί” την απουσία τους, ακόμα και μέσα από τη σιωπή. Πλέον, αυτή η απουσία συχνών επαφών, ή επαφών γενικά, αφορά ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας. Όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος και δεν υπάρχει σωστή διάγνωση “υπογονιμότητας” για ένα ζευγάρι χωρίς προηγούμενη διάγνωση υπογονιμότητας, εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 με 12 μήνες ” συχνών ελεύθερων σεξουαλικών επαφών” χωρίς να μετρούν τις γόνιμες ημέρες.
Αυτά λοιπόν τα 5 είναι τα “αναμενόμενα“.
Όπως όμως σας είπα σκοπός μου δεν είναι να σας πω αυτά. Αλλά τα 5 “νἐα” πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη γονιμότητα σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες για σύλληψη και μία υγιή εγκυμοσύνη.
Ποια είναι τα 5 αυτά;
- Fertility iD Coaching: με την πρώτη μου coachee να έχει στολίσει ήδη το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με το μωρό της και μία άλλη coachee, ιδιαίτερα αγαπημένη για προσωπικούς λόγους, να μου στέλνει τη φωτό του νεογέννητου μωρού της σαν το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο μου, το Fertility iD Coaching ( μέρος της μεθόδου Fertility iD) είναι το πρόγραμμα που έχω δημιουργήσει και αγαπήσει όσο τίποτε άλλο. Μία απόλυτα εξατομικευμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της γονιμότητας, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Βελτιστοποίηση του Μικροβιώματος για υποστήριξη της αναπαραγωγικής ικανότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη μου στο περιοδικό Madame Figaro, για ένα θέμα με τίτλο ” The Fertility Diet”: «Μια από τις πιο τελευταίες έρευνες, επισημαίνει το ρόλο των μικροβίων στη γονιμότητα» συμπληρώνει η Χαρούλα Μπιλάλη. «Σήμερα οι ειδικοί μελετούν επισταμένα το μικροβίωμα, όχι μόνο στον κόλπο αλλά και στην ενδομήτρια κοιλότητα, και το ρόλο του στην αναπαραγωγική υγεία αλλά και σε νοσήματα όπως η χρόνια ενδομητρίωση. Από αυτές τις μελέτες, έχουμε μάθει πως τα μικρόβια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα-ξενιστές στον γυναικείο αναπαραγωγικό σωλήνα, δημιουργώντας το φυσικό, χημικό και βιολογικό περιβάλλον που θα συναντήσει το έμβρυο πριν εμφυτευτεί αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και η διατροφή παίζει ίσως έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους στη σωστή λειτουργία του μικροβιώματος. Οπότε ένα ένα τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται πια και δημιουργούν μια πιο πλήρη και κατανοητή εικόνα που μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να βελτιώσουν τη γονιμότητα ενός ζευγαριού». Η βελτίωση του μικροβιώματος είναι προτεραιότητα για εμένα και τους ασθενείς μου.
- Διατροφογενωμική: ή αλλιώς διατροφή σύμφωνα με το γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου. Η αναπαραγωγική υγεία όπως είναι γνωστό, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διατροφής, κυρίως λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζουν κάποια μικροθρεπτικά συστατικά σε επιγενετικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του γενετικού υλικού (DNA) τόσο των γονέων, όσο και και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Μία διατροφή φτιαγμένη αποκλειστικά για τη γενετική ταυτότητα της γυναίκας και του συντρόφου της , ενισχύει τους μηχανισμούς αυτούς και επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα τους. Δείτε και εσείς τι μπορεί να κάνει το Nutrigenomix® Fertility Test για τη γονιμότητα σας ΕΔΩ
- Γενετική διάγνωση της υπογονιμότητας με NGS. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανάλυση του γονιδιώματος με τη χρήση αλληλουχίας επόμενης γενιάς (NGS) επιτρέπουν την ανάλυση γονιδίων που εμπλέκονται και στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και υπογονιμότητα πιο γενικά ( σε επίπεδο διερεύνησης) αλλά και στοχευμένα για σοβαρά προβλήματα όπως η Ενδομητρίωση, το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και η Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια. Δεδομένης της σημαντικής επιβάρυνσης κόστους και υγείας από τις επανειλημμένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυτή η νέα γενωμική προσέγγιση της υπογονιμότητας προσφέρει στα ζευγάρια μία πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση της αναπαραγωγικής τους ικανότητας και τα βοηθάει να καταλάβουν εάν πρέπει πιθανώς να επιλέξουν εναλλακτικές επιλογές αναπαραγωγής.
- Διάγνωση πέρα από τα προφανή. Έχει ο άνδρας πρόβλημα, ελέγχουμε στη γυναίκα τα βασικά και “ξεχνάμε” να ελέγξουμε πχ αν έχει πρόβλημα στο θυρεοειδή της…. είναι η γυναίκα αρκετά προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, ας πούμε πάνω από 42, οπότε ο ” ανδρικός παράγοντας” και αυτό που αναφέρεται ως paternal effect, δεν μας αφορά ιδιαίτερα… ή μήπως μας αφορά; Υπάρχει πραγματικά ανεξήγητη υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι που δεν έχει σωστές επαφές λόγω πχ προβληματικής στύσης; Για μένα η διάγνωση πέρα από τα προφανή είναι επιτακτική ανάγκη. Και είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στα (ακόμα και πολύ) δύσκολα περιστατικά και θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτό νομίζω πως τελικά είναι το ζητούμενο.
Παραμένω όπως πάντα στη διάθεση σας.
Να είστε καλά,
Χαρούλα
Extra Υλικό: Παρουσίαση της Fertility iD Μεθόδου στο περιοδικό Hello
Geia sas.. Eixa apoksisi mitras prin tesseris mines .. meta prospathoume gia moro ke tpt.. ftaiei kati?