Τα συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί…
Πολλές φορές συμβαίνει, κάποια συμπτώματα εμείς οι γυναίκες να τα αγνοούμε ή να τα αντιμετωπίζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα κάποιας φίλης μας. Πολύ μεγάλο λάθος. Πρώτον γιατί μονάχα ο θεράποντας ιατρός μας είναι σε θέση να αξιολογήσει τη σοβαρότητα τους και δεύτερον γιατί η κάθε γυναίκα αποτελεί μια ξεχωριστή, διαφορετική οντότητα. Έτσι, μπορεί, κάτι που είνα παθολογικό για τη μία να είναι φυσιολογικό για την άλλη και αντίστροφα. Ας δούμε λοιπόν μαζί τα πιο σημαντικά αίτια για τα οποία μια γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί το γυναικολόγο της:
Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους: όταν μια γυναίκα βλέπει ξανά αίμα σχετικά σύντομα μετά το τέλος της κανονικής της περιόδου, μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια απλή ορμονική διαταραχή, σε ορμονική διαταραχή σχετιζόμενη ενδεχομένως με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή δυσλειτουργία του θυροειδή αδένα, σε κάποιο ινομύωμα ή ενδομητρικό πολύποδα, ενδομητρίωση, φλεγμονή του κόλπου, ή να είναι και σημάδι πως το αντισυλληπτικό χάπι δεν λειτουργεί σωστά. Σπάνια, συνδέεται και με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για το λόγο αυτό και είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Αίμα ή οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής: αυτό μπορεί να είναι σημάδι προσβολής από χλαμύδια ή κάποιας άλλης φλεγμονής, σημάδι τραχηλίτιδας, ινομυώματα ή πολύποδες, ή σε σπάνιες περιπτώσεις καρκίνος του τραχήλου ή ακόμα σπανιότερα του κόλπου.
Πολύ ξαφνικά βαριά περίοδος: οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι τα ινομυώματα, οι πολύποδες, προβλήματα του θυροειδή αδένα, ενδομητρίωση ή προσβολή από χλαμύδια.
Πρωτοφανής πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου: σε γυναίκες με ως τώρα “φυσιολογικά” πονάκια περιόδου, ένας πρωτοεμφανιζόμενος, μεγαλύτερης έντασης, πόνος μπορεί να σχετίζεται με πυελική φλεγμονώδη νόσο, ινομυώματα, ενδομητρίωση ή κάποια κύστη στις ωοθήκες.
Ανωμαλίες του κύκλου/ Απουσία κύκλου: πιθανότερα αίτια ανάλογα με τη γυναίκα αποτελούν το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, μία εγκυμοσύνη, εξωμήτριος κύηση, δυσλειτουργία του θυροειδή, κλιμακτήριος ή εμμηνόπαυση.
Διαφορετική οσμή/ αίσθηση στην περιοχή του κόλπου, εσωτερικά ή και εξωτερικά, συνοδευόμενη ορισμένες φορές από ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις: στην περίπτωση αυτή συνήθως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μυκητισιακή (Candida Albicans) ή βακτηριακή κολπίτιδα (Gardnerella Vaginalis) ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως η τριχομονάδωση ή τα χλαμύδια.
Σας παρακαλώ εδώ δώστε ιδιαίτερη προσοχή: πολλές φορές συμβαίνει φαινομενικά ανώμαλα κολπικά υγρά και μία περίεργη αίσθηση στην περιοχή του κόλπου να ΜΗΝ είναι κολπίτιδα, απλά κάποιες προσωρινές αλλαγές του κολπικού pH η μία πρόσκαιρη αλλαγή στις εκκρίσεις του κολπικού βλενογόννου άνευ σημασίας. Ο γιατρός σας, και κατάλληλες, εφόσον κριθεί απαραίτητο, εξετάσεις θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το αν η κατάσταση απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος ή όχι. Μη λαμβάνετε φάρμακα από μόνες σας. Το πιθανότερο είναι σε βάθος χρόνου να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.
Πυελικό / κολπικό άλγος: Από τις συχνότερες γυναικολογικές αιτίες είναι οι συμφήσεις, κύστεις των έσω γεννητικών οργάνων, αδενομύωση, ενδομητρίωση, ινομυώματα, κυστίτιδα, αιδιοδυνία και χρόνια φλεγμονή απο χλαμύδια.
Σκοπός του σημερινού κειμένου, αυτό δηλαδή που είχα στο μυαλό, δεν είναι να μάθετε να κάνετε διάγνωση εσείς οι ίδιες. Είναι να καταλάβετε, να αντιληφθείτε πως ένα οποιοδήποτε σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό για πολλές παθήσεις. Πως κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα από ότι δείχνουν, άλλες φορές πάλι να είναι τόσο σημαντικά ή επικίνδυνα για την υγεία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Κρατήστε σε κάθε περίπτωση ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων έτσι ώστε να μπορέσετε να ενημερώσετε υπεύθυνα και ολοκληρωμένα το θεράποντα ιατρό σας. Έτσι μόνο θα σας δοθεί εξατομικευμένα η πιο κατάλληλη θεραπεία.
Υγιαίνετε…