Ταυτότητα γονιμότητας| Γιατί η εξατομικευμένη θεραπεία φέρνει βέλτιστα αποτελέσματα
Υπογονιμότητα – ορισμός και η πραγματική ανάγκη
Για υπογονιμότητα μιλάμε όταν μετά από 12 μήνες προσπαθειών ένα ζευγάρι αδυνατεί να συλλάβει. Σύμφωνα με διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., περίπου το 15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθειά του να τεκνοποιήσει. Αυτά είναι δύο σημαντικά δεδομένα. Όταν όμως μιλάμε για λύσεις, εν προκειμένω θεραπείες της υπογονιμότητας, υπάρχει επίσης ένα δεδομένο και αυτό δεν είναι άλλο από τη λέξη εξατομίκευση. Αυτή είναι το «κλειδί». Αυτή είναι η πραγματική ανάγκη.
Εξατομικευμένη θεραπεία σημαίνει η σωστή θεραπεία στο σωστό (μοναδικό) άτομο, στη σωστή στιγμή. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τομείς της ιατρικής εφαρμόζουν την εξατομικευμένη προσέγγιση, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και την επιτυχία της θεραπείας.
Tο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής αφορά το προσωπικό ιατρικό ιστορικό, τη συσχέτιση γονιδίων με κληρονομικές νόσους και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.
Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της υπογονιμότητας
Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της υπογονιμότητας εφαρμόζει διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσαρμοσμένα στα μοναδικά χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες κάθε ζευγαριού ξεχωριστά.
Τα μοναδικά αυτά χαρακτηριστικά είναι γενετικά, βιολογικά, ανατομικά, λειτουργικά, ψυχολογικά, ηθικά και νοητικά.
Οι εξατομικευμένες ιατρικές προσεγγίσεις έχουν τεράστιες δυνατότητες και προοπτική ως διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής και της θεραπείας της υπογονιμότητας.
Ας δούμε γιατί:
Σύνθετη αιτιολογία της υπογονιμότητας
Οι αιτίες της υπογονιμότητας μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες, αυτές που οφείλονται στις γυναίκες, αυτές που οφείλονται στους άντρες και σε αυτές που οφείλονται και στους δύο. Σε κάθε ζευγάρι, οι παράγοντες της υπογονιμότητας διαφέρουν και οπωσδήποτε χρειάζεται και διαφορετική, εξατομικευμένη προσέγγιση.
Η διερεύνηση των διαφορετικών μοριακών και παθοφυσιολογικών μηχανισμών που προκαλούν την υπογονιμότητα είναι ένα από τα κύρια σημεία εστίασης προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση και να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Γενετικές – περιβαλλοντικές διαφορές
Οι ατομικές διαφορές, που είναι αποτέλεσμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών, καθώς και στην ανταπόκριση στις φαρμακευτικές αγωγές. Επομένως, η κλασική προσέγγιση που «ταιριάζει σε όλους» όσον αφορά τη θεραπεία της υπογονιμότητας, απορρίπτεται.
Αυξημένες πιθανότητες επίτευξης σύλληψης και γέννας
Η εξατομικευμένη αναπαραγωγική ιατρική που εξετάζει ξεχωριστά κάθε περίπτωση και προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς, οδηγεί και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υποβοηθούμενων θεραπειών αναπαραγωγής.
Μικρότερος αριθμός προσπαθειών
Με μια εξατομικευμένη προσέγγιση, μειώνεται ο αριθμός των κύκλων προσπαθειών που απαιτούνται, και κατά συνέπεια και το κόστος της θεραπείας. Ας μην ξεχνάμε και τη μείωση του συναισθηματικού φόρτου του ασθενούς, που σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη.
Παρενέργειες
Με την εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής μειώνονται οι παρενέργειες των φαρμάκων και μεγιστοποιείται η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.
Εξετάσεις για τις γυναίκες, στα πλαίσια ενός ενδελεχούς ελέγχου της αιτίας της υπογονιμότητας
- Διερεύνηση ιστορικού
- Γυναικολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα
- Τεστ Παπανικολάου
- Μέτρηση της AMH (αντιμυλλέρειος ορμόνη)
- Πλήρης ορμονικός έλεγχος
- Πλήρης αιματολογικός έλεγχος
- Θυρεοειδικός έλεγχος
- Καλλιέργειες κόλπου και τραχήλου
- Ανάλυση καρυότυπου
- Υστεροσαλπιγγογραφία
Έξτρα συμπληρωματικές εξετάσεις
- Υστεροσκόπηση
- Λαπαροσκόπηση
- Έλεγχος θρομβοφιλίας
- Ενδομήτρια βιοψία
- Aνοσολογικός έλεγχος
- Γενετικές εξετάσεις
- Μαγνητική τομογραφία
Οι εξετάσεις γονιμότητας για άνδρες
Εκτός από τη διερεύνηση ιστορικού ο γιατρός ανάμεσα σε άλλα θα ζητήσει τα εξής:
- Σπερμοδιάγραμμα
- Καλλιέργεια σπέρματος
- Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογραφήματα
- Γενετικός έλεγχος
- Εξετάσεις αίματος, για τον έλεγχο των ορμονών
- Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών
- Κατακερματισμός DNA σπέρματος (DFI, DNA Fragmentation Index)
Όλες αυτές οι εξετάσεις που αποτελούν και την προσωπική “ταυτότητα γονιμότητας” του κάθε ασθενούς θα οδηγήσουν στην κατάλληλη επιλογή εξατομικευμένης μεθόδου θεραπείας της υπογονιμότητας.
Η θεραπεία
Ειδικά όσον αφορά τις αποφάσεις για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι το παν, αφού υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές παράμετροι που ποικίλλουν από άτομο σε άτομο όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, ο τρόπος ζωής, το οικογενειακό ιστορικό και η ύπαρξη κληρονομικής νόσου.
Η εξατομικευμένη θεραπεία εφαρμόζεται σε τομείς όπως τα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών, που είναι ειδικά προσαρμοσμένα στην πρόβλεψη της απόκρισης των ωοθηκών κάθε γυναίκας, αλλά και στην εμβρυομεταφορά η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το στάδιο δεκτικότητας του ενδομητρίου («παράθυρο εμφύτευσης»), το οποίο διαφέρει μεταξύ των ασθενών.
Το πιο σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως κάθε άτομο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξατομικευμένο περιστατικό.
Η εξατομίκευση είναι το «κλειδί» και στη διατροφή
Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου ποικίλλουν, οπότε η εξατομίκευση και στη διατροφή προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης καθίσταται επίσης απαραίτητη. Προηγμένες εξετάσεις ανάλυσης του γονιδιώματος βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου διατροφικού πλάνου για βέλτιστη γονιμότητα, ενώ καινοτόμα και απόλυτα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής όπως τα Fertilovit®, τα οποία έχω την τύχη να εκπροσωπώ στην Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέρουν προηγμένη διαιτητική υποστήριξη για άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν αλλά και να διαχειριστούν καλύτερα σύνθετα θέματα της υγείας τους.
Συμπερασματικά:
Σε κάθε περίπτωση, η εξατομικευμένη αντιμετώπιση εκτός από ύμνος στη μοναδικότητα προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα (και) στο θέμα της υπογονιμότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο η εξατομικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί το παρόν και το μέλλον της υγείας. Το καλό είναι πως πλέον διαθέτουμε τα μέσα για να την προσφέρουμε, πάντα με στόχο την ασφάλεια και το σεβασμό των αναγκών κάθε ασθενή εξατομικευμένα.
Να είστε καλά,
Χαρούλα.
Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μαζί μου εδώ: Διαθέσιμα Ραντεβού
Μένετε στην επαρχία ή το εξωτερικό; Επωφεληθείτε από τη νέα μας ψηφιακή κλινική γονιμότητας VIRTUAL FERTILITY CLINIC
Κάντε σήμερα την εγγραφή σας στο newsletter “Health Beyond Limits” by Harroula Bilali BSc MMedSc – και ενημερωθείτε πρώτοι για ότι πιο νέο στους τομείς της προληπτικής ιατρικής, του μικροβιώματος, της γονιμότητας και της αντιγήρανσης.