Τι θα ήθελα να γνωρίζει νωρίτερα μία γυναίκα για την περιεμμηνόπαυση – VIDEO
Παρακολουθήστε το video εδώ: Τι θα ήθελα να γνωρίζει νωρίτερα μία γυναίκα για την περιεμμηνόπαυση
Διαφορετικά, διαβάστε το κείμενο παρακάτω:
Καλώς ήρθατε στο σημερινό μου βίντεό με θέμα “Τι θα ήθελα να ήξερα νωρίτερα για την περιεμμηνόπαυση”.
Ένα θέμα που προέκυψε μέσα από μία πολύ όμορφη κουβέντα μέ μία ασθενή μας, και πλέον φίλη στο ιατρείο, όταν με ρώτησε “τι θεωρώ εγώ πιο σημαντικό για την υγεία μου σε αυτή τη φάση της ζωής μου.
Ένα θέμα που αφορά κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών, η οποία επιθυμεί και πρέπει να έχει τον έλεγχο της υγείας της στα χέρια της.
Η περιεμμηνόπαυση, είναι μια φυσική φάση της ζωής μιας γυναίκας,όπως άλλωστε λίγο αργότερα και η εμμηνόπαυση, αλλά συχνά είναι συνυφασμένη με λανθασμένες αντιλήψεις και παραβλέπεται παρά τα χαρακτηριστικά της.
Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να μιλήσω για τα βασικά δεδομένα και τις προκλήσεις της περιεμμηνόπαυσης και πως η καλύτερη διαχείριση αυτής της φάσης μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
Η περιεμμηνόπαυση είναι το στάδιο που προηγείται της εμμηνόπαυσης και είναι η περίοδος κατά την οποία στο σώμα σας υφίσταται ορμονικές αλλαγές. Αυτή η μετάβαση ξεκινά συνήθως στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’40 και μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, ακόμα και δεκαετία, με ένα μέσο όρο 4-8 χρόνια.. Η διάγνωση της βασίζεται κυρίως σε ορμονολογικές εξετάσεις αλλά και σε συμπτώματα της όπως μεταβολές στην περίοδο, εναλλαγές διάθεσης, ευρεθιστότητα, διαταραχές στον ύπνο και αρκετά άλλα.
Μία λοιπόν σημαντική πληροφορία που θα ήθελα να γνωρίζατε νωρίτερα για την περιεμμηνόπαυση είναι το ότι…η περίοδος σας δεν λέει πάντα την αλήθεια.Τι εννοώ;
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι περισσότερες από εσάς πιστεύετε πως όσο έχετε ακόμα περίοδο, όλα είναι κανονικά. Αυτό ομως δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες που έχουν ως αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαταράξουν την καθημερινότητά σας, από διαταραχές ύπνου και κόπωση έως αλλαγές στη λίμπιντο και εναλλαγές της διάθεσης. Η περίοδός σας μπορεί να είναι παρούσα, αλλά το σώμα σας σας στέλνει σήματα ότι η αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι κρίσιμο λοιπόν στη φάση αυτή να δώσετε σημασία και να το ακούσετε.
Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ψυχική επιβάρυνση που μπορεί να έχει η περιεμμηνόπαυση. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα άγχους, ευερεθιστότητας και θλίψης. Ξαφνικά νιώθετε να μην είστε αυτή που εώς τώρα γνωρίζατε καλά.
Όμως αγαπημένες μου, η περιεμμηνόπαυση είναι μια φάση, όχι η ταυτότητά σας. Όπως και αργότερα το ιδιο ισχύει για την εμμηνόπαυση..
Είστε ακόμα δυνατές, ικανές και ανθεκτικές. Μιλήστε λοιπόν δυνατά για όσα σας προβληματίζουν και αναζητήστε την υποστήριξη που αξίζετε.
Τέλος, αυτό που θα ήθελα σίγουρα να γνωρίζατε νωρίτερα στην περιεμμηνόπαυση είναι πως, εάν δεν το κάνετε ήδη, η περιεμμηνόπαυση είναι η τέλεια στιγμή για να αρχίσετε να δημιουργείτε πιο υγιεινές συνήθειες.
Σκεφτείτε το σαν προετοιμασία για έναν μαραθώνιο. Μη σας τρομάζει όμως η ιδέα. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα στην περιεμμηνόπαυση, μπορείτε να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο για μια πιο ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Να γιατί:
α) Υγεία των οστών: Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, η οστική πυκνότητα μπορεί να μειωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. .Η τακτική άσκηση και η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών.
β) Υγεία της καρδιάς: Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Επικεντρωθείτε σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, άσκηση (βλέπετε η άσκηση βοηθάει παντού!) και στη διαχείριση του άγχους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αργότερα.
γ) Διαχείριση βάρους: Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό και οι μεταπτώσεις στη διάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε πρακτικές στη διατροφή που διευκολύνουν την αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά. Δεν υπάρχει λοιπόν πιο κατάλληλη στιγμή από το να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας, επενδύοντας σε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που μαζί με την τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
δ) Αυτοφροντίδα: Δώστε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση του στρες. Ξέρετε το ρητό που λέει πως για να φροντίσουμε τους άλλους καλύτερα πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τον ευατό μας.
Δώστε λοιπόν σήμερα κιόλας στον εαυτό σας αυτή την υπόσχεση: να τον φροντίσετε πριν από όλους τους άλλους με τον καλύτερο τρόπο. Αυτόν που αξίζετε.. Θα με θυμηθείτε.
Τέλος, αυτό που σίγουρα θα ήθελα να κάνετε είναι να μιλήσετε ανοιχτά με το γιατρό σας για όλες τις αλλαγές που πιθανώς βιώνετε και να ζητήσετε εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Ναι στη φάση αυτή, νωρίς, πολύ πριν χάσετε οριστικά την περίοδο σας.
Όσες από εσάς με παρακολουθείτε, γνωρίζετε πως είμαι επιστημονική διευθύντρια της Ferticeutics, που μεταξύ άλλων στην Ελλάδα εκπροσωπεί και τα Femarelle, την πιο καινοτόμο και εξειδικευμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής για την περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση και την μετεμμηνοπαυσιακή υγεία.
Σε πρόσφατη λοιπόν συνάντηση με τους συναδέλφους μου στο εξωτερικό, από Ασία μέχρι Αμερική, αυτό που συμφωνήσαμε όλοι, ανεξάρτητα από τη διαφορετική ενδεχομένως κουλτούρα μας, είναι πως η γυναικεία ενδυνάμωση για την εμμηνόπαυση πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από τις πρώτες ορμονικές αλλαγές της περιεμμηνόπαυσης.
Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μάθουμε να επενδύουμε στην καλύτερη υγεία από νωρίς και όχι τελευταία στιγμή, όταν δεν έχουμε πια περίοδο. Αυτή η στιγμή είναι ΤΩΡΑ
Συμπερασματικά, η περιεμμηνόπαυση είναι μια μεταμορφωτική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Να θυμάστε ότι παρόλο που έχετε ακόμα περίοδο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα λόγω ορμονικών ανισορροπιών. Μπορεί να νιώθετε ψυχικά πιο αδύναμες, όμως είστε ανθεκτικές.
Αγκαλιάστε αυτή τη φάση ως μια ευκαιρία για να δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνήθειες για μια πιο ομαλή μετάβαση αργότερα στην εμμηνόπαυση.
Είστε μοναδικές, αξίζετε το καλύτερο και κάντε τα πάντα για αυτό.
Ευχαριστώ που με ακούσατε.