Το 2016, άνοιξε την πόρτα στον πιο γόνιμο εαυτό σου
Η αρχή ενός έτους είναι συχνά μια εποχή όπου οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε στόχους σχετικά με διαφορετικούς τομείς της ζωής και καθημερινότητας μας. Για τα ζευγάρια που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα, υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να βελτίωσουν δεδομένα στη ζωή τους που θα οδηγήσουν σε αύξηση των πιθανοτήτων για τεκνοποίηση.
Πράγματι, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη βοήθεια νέων τεστ αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας, οι δυνατότητες βελτίωσης των πιθανοτήτων τεκνοποίησης είναι υψηλές.
ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: 3 ΝΕΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ, ΠΙΟ ΓΟΝΙΜΟ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.
-
Συγκεντρωθείτε και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας
Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβεις τον έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι και να γνωρίζεις από την αρχή όλα τα δεδομένα σχετικά με το πλάνο θεραπείας σου. Στο σημείο αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό να εστιάσεις όλη σου την προσοχή μόνο σε εκείνα τα δεδομένα και τις παραμέτρους που αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ κατάσταση και όχι ενός άλλου ζευγαριού που πιθανώς έχεις ακούσει.
Θεωρώ μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, τόσο την υπερπληροφόρηση χωρίς “φίλτρα” όσο και το να οικειοποιείσαι κάτι εντελώς ξένο που δε σε αφορά. Κάθε ζευγάρι έχει δικό του ιστορικό και δικά του δεδομένα (υπό)γονιμότητας και χρήζει συγκεκριμένων εξετάσεων και ενός απόλυτα εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.
Το να κάνεις δικά σου, προβλήματα υπογονιμότητας επειδή τα διαβάζεις σε κάποιο blog ή τα συζητάς με άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με εσένα, σου δημιουργεί επιπλέον άγχος και σε αποπροσανατολίζει. Ναι, είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου και να μιλάς για το πρόβλημα σου, όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μπερδεύεσαι και να υποβάλεσαι σε εξετάσεις και θεραπείες που δεν σε αφορούν απλά επειδή τις έκαναν και άλλοι.
Αυτό που με έχει διδάξει η πείρα είναι ότι, τα ζευγάρια που είναι συγκεντρωμένα στα δικά τους μόνο δεδομένα, έχουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους, και φτάνουν στο θετικό αποτέλεσμα πιο σύντομα. Όσο σοβαρό και αν είναι το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν, δεν αφήνουν το πρόβλημα αυτό να τους καταβάλει και να ορίσει την καθημερινότητα τους.
Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, οργανωθείτε, συγκεντρωθείτε και διεκδικήστε τη θεραπεία που σας αξίζει.
-
GLOW your cycle
Το GLOW θεωρείται ότι είναι η καλύτερη εφαρμογή που σε βοηθάει να έχεις τον έλεγχο του κύκλου και της γονιμότητας σου. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες της να κατανοήσουν σημαντικές παραμέτρους της γονιμότητας τους. Για το νέο έτος σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσετε αυτή η άλλη παρόμοια πλατφόρμα προκειμένου να καταγράψετε και να κατανοήσετε περισσότερο τον κύκλο σας και τη σεξουαλική σας δραστηριότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζευγάρια δεν αντιλαμβάνονται πως στην κυριολεξία περνάνε κύκλοι που η σεξουαλική επαφή είναι ανύπαρκτη. Όμως, ακόμα και αν απαιτείται κάποια μέθοδος Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής, η σεξουαλική συνεύρεση δεν πρέπει να σταματάει, καθώς έχει αποδειχθεί πως επιδρά θετικά στη γονιμότητα.
-
Υπολογίστε το ΔΜΣ και το λίπος σας.
Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) μιας γυναίκας, του ποσοστού λίπους και της γονιμότητας της. Δε σημαίνει πως κάθε γυναίκα που είναι λιποβαρής ή υπέρβαρη θα δυσκολευτεί να συλλάβει, υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, κυρίως διαταραχές στην ορμονική ισορροπία, διαταραχές κύκλου και ωοθυλακιορρηξίας.
Άρα να θυμάστε πως για ένα υγιές γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα απαιτείται και ένα υγιές ποσοστό λίπους.
Άλλες αποφάσεις που θα έχουν μόνο θετική επίδραση στη γονιμότητα σας το 2016 αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ στο ελάχιστο και την ενασχόληση με δραστηριότητες που σας βοηθούν να διαχειριστείτε το άγχος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποφάσεις που σχετίζονται γενικότερα με την υγεία σας και όχι μονάχα με την επιθυμία σας για τεκνοποίηση.
Γιατί μη ξεχνάτε πως το 2016, σκοπός δεν είναι απλά να γίνετε γονείς, αλλά να είστε υγιείς και ως γονείς.
Να είστε καλά,
Χαρούλα