Το πολύ φως στα υπνοδωμάτια θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες των γυναικών να μείνουν έγκυες.
Το πολύ φως στα υπνοδωμάτια θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες των γυναικών να μείνουν έγκυες, λένε οι επιστήμονες.
Πιστεύεται ότι το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε πρόκειται για το το φως του δρόμου που περνά μέσα από τις κουρτίνες, είτε τη λάμψη που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα tablet, επιφέρουν ολέθριες συνέπειες στο γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο.
Μεσήλικες γυναίκες, προχωρημένης δηλαδή αναπαραγωγικής ηλικίας, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτόν τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν εκείνους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να συλλάβουν, να λάβουν απλά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν καλό βραδινό ύπνο. Απλές πρακτικές περιλαμβάνουν χαμηλό φωτισμό το βράδυ, και γεύματα σε τακτικές ώρες μέσα στην ημέρα, ώστε να υπάρχει σεβασμός στους βιολογικούς ρυθμούς.
Μπορεί αυτές οι συμβουλές να φαίνονται περίεργες, η αλήθεια όμως είναι πως περίπου ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και, σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία είναι άγνωστη.
Πλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι διατάραξη του βιολογικού ρολογιού του σώματος που προκαλείται από το τεχνητό φως προκαλεί σοβαρές βλάβες στην Υγεία.
Καρκίνος, διαβήτης, κατάθλιψη και παχυσαρκία φαίνεται πως όλα αυτά τροφοδοτούνται κρατώντας τα φώτα ανοιχτά τη νύχτα.
Βρετανοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σχέση μεταξύ της γονιμότητας και τη γενικής υγείας του οργανισμού.
Αμερικανοί και Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν το πως διαταράσσοντας το βιολογικό ρολόι στο σώμα των ποντικών αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους.
Είδαν λοιπόν πως αν και αυτή η διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού δεν είχε καμία επίδραση σε νεαρά ποντίκια, τα ποσοστά εγκυμοσύνης έπεσαν κατακόρυφα σε μεσήλικα ζώα.
Περίπου το 71 τοις εκατό από τα ποντίκια προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας με κανονικό βιολογικό ρολόι είχαν μια εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με ένα τραγικά μικρό 10 τοις εκατό εκείνων των οποίων ο βιολογικός ρυθμός είχε διαταραχθεί, όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports.
Αυτό που έχει σημασία είναι το ότι η γονιμότητα, μπορούσε να αποκατασταθεί με την εξασφάλιση ότι τα ποντίκια κοιμόντουσαν σε αρμονία με το εσωτερικό ρολόι στο σώμα τους.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ενώ η μελέτη τους αφορούσε ποντίκια, το βιολογικό ρολόι του σώματος μπορεί επίσης να είναι κλειδί για την γονιμότητα των γυναικών.
Δεδομένου ότι οι γυναίκες ακολουθούν τους ρυθμούς του φωτός όπως έχουν οριστεί από τον ήλιο, σεβόμενες το βιολογικό τους ρολόι, και αποφεύγοντας τις πηγές του τεχνητού φωτός τη νύχτα, θα μπορούσαν έτσι να ενισχύσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Ο ερευνητής Δρ Gene Block, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, είπε: “Στη σύγχρονη κοινωνία, οι γυναίκες εκτίθενται σε πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις που διαταράσουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς και μπορεί να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο σε προβλήματα γονιμότητας. Ζούμε σήμερα με υψηλά επίπεδα φωτός το βράδυ και συχνά ο κύκλος διαταράσσεται από βάρδιες ή επαγγελματικά ταξίδια”.
Ο Δρ Neil Stanley, ειδικός ύπνου, είπε ότι το ρολόι του σώματος είναι «εξαιρετικά ρυθμισμένο» και δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η γονιμότητα συνδέεται με τον κύκλο του ύπνου.
Ο Καθηγητής Ντάρεν Γκρίφιν, του Πανεπιστημίου του Κεντ, περιγράφει την έρευνα ως «σημαντική πρόοδο» όσον αφορά την κατανόηση μηχανισμών που αφορούν και τη γονιμότητα. Και προσθέτει: “είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό δεδομένου ότι η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται όταν ο κιρκάδιος ρυθμός αποκαθίστανται.
Βέβαια αυτό που σίγουρα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η έρευνα αυτή έχει και περιορισμούς – επειδή αφορά ποντίκια, η πραγματική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
«Ωστόσο, το μήνυμα ότι η γονιμότητα συνδέεται με τη γενική υγεία και ευημερία δεν πρέπει να υποτιμάται.»